Dodik: Šta je sa srpskim žrtvama?

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da žali zbog žrtava rata u Sarajevu, ali je obeležavanje 20-te godišnjice opsade Sarajeva iskorišćeno u političke svrhe

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

20:34

Default images

Gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, Dodik je rekao da je rat u Sarajevu počeo pre 6. aprila, napadom na srpske svatove, za koji niko nije odgovarao.

Obeležavanje godišnjice opsade Sarajevo samo je nastavak pokušaja da se za sve zločine u Bosni optuže Srbi, odnosno Republika Srpska, dodao je Dodik. Da nije tako, smatra, govorilo bi se i o tome da su tokom rata, u Sarajevu, postojali logori za Srbe, da je iz tog grada proterano 150 hiljada ljudi a da je 5000 stradalo. "Ja poštujem svaku žrtvu, ali napominjem da se srpske žrtve minimiziraju". Takav pristup udaljava Republiku Srpsku od Sarajeva, rekao je Dodik.

"To je pokušaj da se kroz političku poruku svali krivica samo na Srbe, da oni mogu biti samo na lošoj strani istorije i da nema nikakvih drugih činjenica", ocenio je Dodik.

"Kroz falsifikovanje istorije pokušava da se traži nova politizacija žrtve i nastojanje da se žrtva iskoristi da se politizuje događaj koji treba da se nametne na grbaču RS", naveo je on.

Dodik kaže da se nikada nije protivio utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, da smatra da je politika opsade Sarajeva bila pogrešna, a da o odnosu prema zločinima i žrtvama govori i činjenica da sam Haški tribunal potvrđuje da RS nema nikakvih problema u saradnji sa tim sudom.

Gostujući na B92, Dodik je ponovio da ne vidi budućnost Bosne i Hercegovine i da je ne oseća kao svoju državu.

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država.

"Moja država je RS i više volim i doživljavam Srbiju kao svoju državu nego BiH", naveo je on.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da bi protiv njega mogao da podnese tužbu ukoliko nastavi da „iskrivljuje činjenice“ o ulozi njegovog oca Alije, u Drugom svetskom ratu, Dodik je rekao da je angažman Izetbegovića poznat kao i sadržaj njegove „Islamske deklaracije“. „Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Predsednik RS potvrdio je da na predstojećim izborima u Srbiji njegovu podršku ima Boris Tadić i Demokratska stranka, zbog dugogodišnje saradnje i zajedničke pripadnosti socijalističkoj internacionali.

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: