Dvojici pritvor zbog Medačkog džepa

Sud u Zagrebu odredio pritvor dvojici bivših hrvatskih vojnika osumnjičenih za ratni zločin u Medačkom džepu 1993, kaže portparol suda Krešimir Devčić.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

19:32

Default images

Jednomesečni pritvor je određen bivšem komandantu čete 9. gardijske brigade Josipu Krmpotiću i pripadniku te jedinice Veliboru Šolaji.

"Sud je udovoljio zahtevu zagrabačkog tužilaštva da im se pritvor odredi zbog opasnosti da utiču na svedoke", rekao je Devčić i dodao da sud, kao razlog određivanja pritvora, nije prihvatio posebno teške okolnosti krivičnog dela.

Advokati osumnjičenih rekli su novinarima da nije bilo razloga za pritvor jer je prošlo 19 godina od nedela za koje se terete Krmpotić i Šolaja, te su oni u međuvremenu mogli uticati na svedoke, da su to hteli.

Krmpotićev advokat Velimir Došen smatra da je dobro što sud nije prihvatio istražni pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela jer, kako je rekao, takve okolnosti ne postoje.

Došen je dodao da je Krmpotić negirao dela koja mu stavljaju na teret i da se ne oseća krivim.

Županijsko državno tužilaštvo je u međuvremenu pustilo na slobodu trojicu od petorice juče uhapšenih hrvatskih vojnika.

Prema navodima hrvatskih medija, na slobodu su pušteni bivši pripadnici Devete gardijske brigade Ivan Jurković i Miroslav Peti i bivši vojni obaveštajac Milan Tomljenović.

Policija je juče potvrdila hapšenje bivših vojnika, ali nije otkrila njihova imena.

"Prvoosumnjičeni se tereti po komandnoj odgovornosti, a ostala četvorica po individualnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika", rekla je agenciji Beta Marina Mandić iz službe za informisanje hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Krmpotić, tokom rata desna ruka bivšeg generala Mirka Norca, pre šest-sedam godina dao je iskaz Tužilaštvu Međunarodnog tribunala u Hagu koje je potom obustavilo istragu protiv njega.

Krmpotić i Šolaja bili su svedoci na suđenju bivšem generalu Mirku Norcu i Tihomiru Oreškoviću za ratne zločine u Gospiću 1991. i 1992.

Norac je za ratne zločine u Gospiću osudjen na 12 godina zatvora, a u Medačkom džepu na šest godina zatvora, a kazne su objedinjene na 15 godina zatvora. On je krajem novembra prošle godine pušten na uslovnu slobodu pošto je izdržao dve trećine kazne.

Suoptuženi general Rahim Ademi oslobođen je optužbi za zločine u Medačkom džepu jer je utvrđeno da je na terenu bio još jedan komandant - admiral Davorin Domazet Loso, tada izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. septembra do 17. septembra 1993, kada su se hrvatske snage povukle i područje predale snagama UN, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: