Opšti kolaps u saobraćaju

U Beogradu opšti kolaps zbog snega koji neprekidno pada od sinoć. Kolona od 20 km na autoputu kod Bubanj Potoka, saobraćaj ne funkcioniše. Povećan broj udesa.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

14:07

Default images

Beograđani su u vozilima gradskog saobraćaja provodili i dva-tri sata, a mnogi su do posla pešačili četiri-pet kilometara. Zbog neočišćenog snega vozila Hitne pomoći teško dolaze do građana koji su zatražili pomoć lekara. Građani gotovo nigde ne mogu da stignu na vreme.

Tramvaje i trolejbuse u Beogradu će zbog nevremena i snega zameniti autobusi, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković.

Anđelković je Radioteleviziji Srbije rekao da će sneg sa beogradskih ulica biti očišćen u roku od dva do tri sata po prestanku padavina.

Službe nadležne za čišćenje snega saopštile su da su maksimalno angažovane na čišćenju snega, ali da su efekti čišćenja manje vidljivi, jer novi sneg neprekidno pada na tek očišćene površine.

U saobraćajnoj policiji Beograda agenciji Beta je rečeno da je povećan broj udesa na ulicama i prilazima Beogradu zbog snega.

Dežurni u Auto-moto savezu Srbije Artur Poletan je rekao Tanjugu da se kod Bubanj potoka svorila duga kolona vozila.

"Zbog snega i leda, ali i saobraćajne nezgode, stvorila se velika kolona od Vrčina do Beograda i saobraćaj ne funkcioniše", rekao je Poletan.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u Srbije, saobraćajna nezgoda na autoputu Niš-Beograd dogodila se oko 16.30, gde su se sudarili kamion, autobus i automobil, a tom prilikom su povredjene dve osobe koje su bile u automobilu.

U MUP-u je rečeno da je uvidjaj u toku, ali nisu mogli da kažu kada će saobraćaj da se normalizuje. Reč je o lakšim udesima zbog proklizavanja, a sve patrole te policije su na terenu.

"Opšti je kolaps i sve stoji, ne mogu se izdvojiti posebne lokacije na kojima je najteže", rečeno je u tom taksiju. U Gradskom saobraćajnom preduzeću Beti je rečeno da je saobraćaj otežan i usporen posebno u ulicama sa usponima.

"Nemamo informacije o eventualnim udesima u kojima su učestvovala naša vozila", rekao je dispečer tog preduzeća.

Železnički saobraćaj u čitavoj Srbiji odvija se bez većih problema i pored velikih snežnih padavina i niskih temperatura u celoj zemlji, saopštilo je danas preduzeće Železnice Srbije. Kako se navodi, vozovi "gotovo" nesmetano funkcionišu, iako je visina snega na pojedinim delovima teritorije srpskih železnica i do 70 centimetara, a temperatura i do minus 18 stepeni Celzijusa.

Železnice Srbije naglašavaju da su pojačale sve dežurne službe u skladu sa Operativnim planovima za rad u zimskim uslovima i s prioritetnim zadatkom da se očuva redovno i bezbedno funkcionisanje železničkog saobraćaja uprkos vremenskim neprilikama.

Autobusi koji dolaze na Beogradsku autobusku stanicu, kao i oni koji s nje polaze, u proseku kasne izmedju 30 i 60 minuta, a do sada je otkazano 15 polazaka za beogradske stanice, rekao je Slobodan Kandić iz Dispečarskog centra BAS-a.

"Za sada najviše otkazanih polazaka je iz Beograda ka Kovinu", rekao je Kandić Tanjugu, dodajući da je otkazan i večerašnji polazak za Split koji je planiran u 20.30 sati.

"Broj otkazanih vožnji menja se iz minuta u minut, jer to zavisi od toga koji autobusi uopšte stignu do Beograda", rekao je Kandić. Sneg i hladno vreme nisu prouzrokovali probleme na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", budući da se avio-saobraćaj odvija kako je planirano, a jedino su jutros bila otkazana dva leta za Podgoricu, rečeno je Tanjugu u tom aerodromu.

Isključena 32 stajališta zbog padavina

(Foto: Tanjug)
Zbog obilnih padavina, gradski javni prevoznici su primorani da, kao i ranijih godina, privremeno isključe 32 stajališta na usponima, saopštila je Direkcija za javni prevoz. To je neophodno, jer je na tim stajalištima otežano kretanje autobusa, iako ekipe JKP „Beograd-put” intenzivno čiste kolovoze.

Stajališta koja su privremeno ukinuta su na Karaburmi – „Patrisa Lumumbe” ka Karaburmi, u naselju Braće Jerković – „Toplana” ka naselju Braće Jerković, u Ustaničkoj – „Bulevar kralja Aleksandra” ka periferiji, u Šumicama – „Petrinjska” ka Bulevaru kralja Aleksandra i „Rimska” ka Bulevaru kralja Aleksandra, na Medakoviću 3 – „Kružni put” ka Medakoviću 3, na Zvezdari – „Kluz” ka Mirijevu, u Šumicama – „Vladimira Tomanovića” ka gradu, u Velikom Mokrom Lugu – „Buljubašine vode” ka Velikom Mokrom Lugu i „Stari vinogradi” ka Velikom Mokrom Lugu, u Mirijevu – „Matice srpske” kod pijace u Mirijevu u oba smera, na Banovom brdu – „Petra Lekovića” ka Vidikovcu, u Kumodražu – „Kumodraž 2” ka gradu i „Novoprojektovana” ka Kumodražu, u Braće Jerković – „Jahorina” ka Braće Jerković, u Mirijevu 4 – „Aleksandra Belića” ka Mirijevu 4, na Senjaku – „Vojislava Vučkovića” ka gradu, na Dedinju – „Teodora Drajzera 1” ka Miljakovcu, u Mirijevu – „Duška Radovića” ka Cvetkovoj pijaci, na Zvezdari – „Zvezdara 1” ka Zvezdari i „Volgina” ka Zvezdari, na Banjici – „Tehnogas” ka Banjici, na Miljakovcu – „Srpskih udarnih brigada” ka Miljakovcu i „Velizara Stankovića” ka Miljakovcu, u Resniku – „Kamenac” ka gradu, na Julinom brdu – „Vodovodska” ka Petlovom brdu i „Makiška” ka gradu, na Slanačkom putu – „Višnjička banja” ka Lešću, put za Sremčicu – „Žikice Jovanovića” ka Sremčici, u Ostružnici – „Stare barake” ka Ostružnici, u Moštanici – „Škola” ka Moštanici, u Ripanju – „Ripanj brdo” ka Ripnju.

Kako je najavljeno iz Direkcije, po prestanku padavina sva stajališta će biti vraćena u funkciju.

BAS: Sve više polazaka se otkazuje

(Foto: Tanjug)
Autobusi koji dolaze na Beogradsku autobusku stanicu, kao i oni koji sa nje polaze, kasne između 30 i 60 minuta, a otkazivanje polazaka se menja iz minuta u minut, rekao je Slobodan Kandić iz Dispečerskog centra BAS-a.

"Za sada najviše otkazanih polazaka je iz Beograda ka Kovinu", rekao je Kandić Tanjugu, dodajući da je otkazan i večerašnji polazak za Split koji je planiran u 20.30 časova.

"Broj otkazanih vožnji menja se iz minuta u minut, jer to zavisi od toga koji autobusi uopšte stignu do Beograda", rekao je Kandić.

Prosečno kašnjenje autobusa je od 30 do 60 minuta i to onih koji dolaze sa juga Srbije i iz Vojvodine, ali to ne važi za sve polaske, rekao je Kandić, dodajući da autobusi koji u Beogradu prave veću pauzu, na taj način nadoknade zakašnjenje.

Kandić je rekao i da otkazivanja polazaka, uglavnom, nema unapred, jer "autobusi otkazuju vožnje pola sata pre polaska".

2.000 komunalaca čisti sneg sa ulica

(Foto: Tanjug)
Na ulicama Beograda, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, u podne je bilo više od 2.000 radnika komunalnih preduzeća koji su od snega čistili trotoare i autobuska stajališta.

U podne je na čišćenju snega bilo angažovano 450 radnika JKP "Parking servis", 630 radnika "Zelenila" i 1.200 "Gradske čistoće", saopšteno je iz Gradske uprave.

Na terenu je i 126 ekipa Zimske službe JKP "Beograd-put", na regionalnim putevima sneg uklanja još 21 vozilo, a sa specijalnim vozilima za uklanjanje smetova i manjim vozilima za rad u užim ulicama, na teritoriji grada je 163 ekipe tog preduzeća.

Prema rečima glavnog dežurnog inženjera Zimske službe "Beograd puta" Milorada Pucarevića, prvenstveno se radi na raščišćavanju ulica prvog prioriteta, a ukoliko vreme dozvoli, počeće i čišćenje saobraćajnica drugog prioriteta.

Ulice prvog reda, kojima se uglavnom kreću gradski autobusi, treba da budu očišćene dva do četiri sata po prestanku padavina, a ulice drugog prioriteta u intervalu do 48 sati.

Ekipe "Gradske čistoće" raščišćavaju smetove s trotoara širih od pet metara, pešačkih pasarela, stepeništa podzemnih prolaza i stajališta gradskog prevoza, a tokom noći i jutra, utrošeno je 37 tona soli, od čega je 11,2 tone posipano po stanicama.

Radnici "Zelenila" angažovani na čišćenju padavina sa tačno utvrđenih površina - trotoara i stepeništa na svih 10 opština sa uže teritorije grada, kao i staza, platoa, dečijih igrališta, stepeništa i trotoara u parkovima, na skverovima i oko njih.

Radnici "Zelenila" uklanjaju sneg i sa 122 stajališta javnog prevoza, a kako je poručeno iz Gradske uprave, čišćenje snega podrazumeva ručno čišćenje, angažovanje mehanizacije, posipanje soli i emulzija, stresanje snega sa četinara, klupa i žive ograde.

Radnici "Parking servisa" prvenstveno su angažovani na čišćenju trotoara prvog prioriteta na Vračaru i u krugu Kliničko-bolničkog centra Srbije.

Beogradskim ulicama, kako je saopšteno iz Gradske uprave, istovremeno saobraća oko 200 vozila i kombinovanih mašina za čišćenje snega, od kojih je na terenu 140 vozila "Beograd puta" sa dodatnih 250 radnika u Tehničkoj službi i 20 specijalnih vozila.

Iz Gradske uprave su apelovali na Beograđane da ne koriste sopstveni prevoz, već vozila javnog saobraćaja, jer i velike gužve na ulicama otežavaju posao zimskoj službi, kao i da na vreme uklanjaju sneg i led ispred zgrada i poslovnih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

278 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: