Čupićeva knjiga o medijskoj etici

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić predstavio je svoju knjigu “Medijska etika i medijski linč”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

19:33

Default images

Čupićeva knjiga mogla bi da izazove burne reakcije, jer se u njoj govori o etici nekih profesora i političara.

Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg sudskog spora koji je Čupić poveo protiv televizije "Pink" zbog saopštenja Željka Mitrovića u kome je taj profesor okarakterisan kao korumpirana osoba.

Četiri godine je bilo potrebno Čedomiru Čupiću da napiše “Medijsku etiku i medijski linč”. Za to vreme sakupljena je sva dokumentacija kako bi ono što u njoj piše bilo potkrepljeno dokazima.

Knjiga čiji je povod obračun vlasnika TV Pink Željka Mitrovića sa Čedomirom Čupićem, trebalo bi, prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka, da bude opomena za nove generacije novinara i politikologa

“Ona treba da bude jedna pouka da se ne zloupotrebljava poziv, da ne može da se zloupotrebi medij, da je sud kao jedna osetljiva institucija poslednja odbrana čovekove pravde, da ne može tako da se ponaša”, kaže Čupić.

Povod za napad TV "Pink" na Čedomira Čupića bio je njegov poziv vlastima da ravnopravno primenjuju zakone.

Kao primer pomenuta je zgrada TV "Pink" i kuće porodice Karić na Dedinju koje se ne ruše, dok istovremeno na drugim lokacijama u Beogradu ruše objekte koji su takođe nastali nelegalno, odnosno uzurpacijom.

Odgovor "Pinka" ubrzo je usledio i dva dana za redom, i u vanrednim informativnim emsijama, čitano je saopštenje Željka Mitrovića.

“Da sam ranije saznao kako ste na sednici Izbornog veća FPN-a, održanoj 25. decembra 1996, imenovni za vanrednog profesora za predmet Sociologija, ne bih Vam posvetio nikakvu pažnju”, poručio je tada Mitrović.

Čupić u svojoj knjizi navodi da je iza tog napada stajao tadašnji šef biroa za komunikacije Vladimir Popović, zvani Beba koji je, kako navodi Čupić, bio kontrolor, usmerivač, savetnik i saradnik u televizijskim akcijama prema nekome ko mu se činio nepodobnim za javni život.

Slučaj “Čupić protiv TV 'Pink'” završen je presudom Beogradskog okružnog suda da je u pitanju uvreda zbog koje je Željko Mitrović bio obavezan da plati 30.000 dinara oštećenom.

U toku procesa kao svedoci odbrane pozvani su profesori Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović i Miroljub Jeftić, čijim se likom i delom Čupić detaljno bavi u knjizi.

Posebno je analizirao biografuiju Simeunovića koga opisuje kao zlotvora i demokratije i demokratski orijentisanih ljudi, koji je uspeo da se približi i novim vlastima uprkos stavovima izrečenim tokom 90-ih.

U tom smislu u knjizi navodi deo govora profesora Simeunovića za vreme bombardovanja 1999. godine:

“Predlažem da se za žive štitove umesto omladinaca Beograda koriste ovi koji su zarobljeni i oni koji su potpisivali bombardovanje Beograda. Od kuda ta vrsta moralnosti prema ljudima koji su potpisivali bombardovanje, a godinama primaju pare u ovoj zemlji. Znamo mi tačno, nisu sve nevladine organizacije, kao ni sekte satanističke. Mi znamo ko su ti ljudi. Primaju novac godinama, neka nešto za taj svoj luksuz i rizikuju. To je korektan predlog”, rekao je tada Simeunović.

Dragana Simeunovića opisuje i kao čoveka koji je tokom 90-ih raspirivao nacionalnu netrpeljivost na fakultetu, da se hvalio da je u prijateljskim odnosima sa šefom Državne bezbednosti, a u zgradu ulazio obučen u vojnu uniformu i pretio profesorima da će ih poslati u Vukovar.

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da je navode iz Čupićeve knjige teško osporiti.

“Vrednost knjige je u tome što su sve ocene dokumentovane, zasnivaju se na dokumentima, iskazima, izjavama itd. i teško ih je osporavati u nekom postupku”, kaže on.

Sociolog Ratko Božović da je ova knjiga prilog kulturi sećanja.

“Knjiga je priča o jednom moralu koji se mora uspostaviti i onom što ne treba zaboraviti”, ocenjuje on.

Osim slučaja medijskog linča, Čedomir Čupić se u svojoj knjizi bavi i medijskom etikom što bi, kako kaže, trebalo da posluži svakom novinaru da shvati koliku snagu i odgovornost nosi njegova profesija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: