"Posledice po živi svet decenijama"

Posledice izlivanja nafte u Meksički zaliv na njegov živi svet će se osećati decenijama, ocenila šefica američke Uprave za okeane i atmosferu Džejn Labčenko.

Izvor: Beta

Sreda, 04.08.2010.

22:23

Default images

Labčenkova je to navela, uprkos izveštaju administracije predsednika Baraka Obame da je samo oko četvrtina od ukupne iscurele nafte ostala u moru Zaliva.

Američka zvaničnica je upozorila da je iscurela nafta već u velikoj meri ugrozila živi svet, kao i da će to nastaviti da čini i u "narednim godinama i najverovatnije decenijama".

Labčenkova je navela primer plave tune, koja u ovo doba godine polaže ikru. Prema njenim rečima, jajašca plave tune će zbog izloženosti nafti "najverovatnije umreti" ili će biti "znatno oštećena".

Vašington: Sanirano 3/4 izlivene nafte

Napori da se zapuši rupa na bušotini u Meksičkom zalivu napreduju i uskoro se nafta više neće izlivati, rekao komandant za nacionalne incidente SAD Ted Alen.

Vlada SAD je objavila izveštaj u kome je navela da je u moru ostala samo četvrtina izlivene nafte, dok je ostatak prikupljen, očišćen ili spaljen.

Te cifre su, kako je navedeno, bazirane na direktnim merenjima naftne mrlje, uz pomoć instrumenata koji su od početka havarije veoma unapređeni.

Administracija predsednika Baraka Obame, međutim, upozorava da je ostalo još puno posla, od čišćenja do procene štete i pomoći ugroženim porodicama.

"Još je puno razloga zbog čega ne možemo da kažemo da je zadatak obavljen. Ima još puno posla... Ne napuštamo to područje, i što je još važnije, ne odustajemo od obaveze da otklonimo učinjenu štetu i obnovimo Meksički zaliv", naveo je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Vlasnik bušotine, britanska kompanija BP, prvu je fazu zatvaranja rupe završila uspešno pošto je u bušotinu upumpan mulj koji je sprečio dalje izlivanje nafte, saopšteno je danas.

Zvaničnici su rekli da se čini da je procedura uspešna i da stručnjaci sada treba da odluče da li da pređu na drugu fazu - zatvaranje bušotine cementom, što se, kako navodi agencija AP, najverovatnije neće dogoditi u narednih nekoliko nedelja.

Izlivanje nafte počelo je pre više od tri meseca, nakon eksplozije na naftnoj platformi. Od tada je u Meksički zaliv isteklo oko 776 miliona litara nafte, podaci su američkih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: