Čeka se dogovor o ruskom kreditu

Srpska i ruska strana trebalo bi da se sastanu i dogovore sve uslove ruskog kredita od milijardu dolara, potvrđeno je za B92 u Ambasadi Rusije.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 16.03.2010.

16:07

Default images

O uslovima kreditiranja ruska strana ne želi da priča, već nam je sugerisano da se obratimo srpskim ministarstvima finansija i infrastrukture. U Ambasadi Rusije kažu da razloge kašnjenja treba tražiti na srpskoj strani. Tražena dokumenta Srbija je dostavila mesec dana nakon isteka dogovorenog roka.

A od Rusa milijarda, tako je svojevremeno glasio jedan od mnogobrojnih medijskih naslova povodom kreditnog aranžmana namenjenog budžetu Srbije i nekim infrastrukturnim projektima.

Od tada je prošlo pet meseci, ali od te milijarde okvirno je dogovoren samo manji deo za potrebe državne kase.

"Zahtev za odobravanje 200 miliona dolara je kod vašeg ministarstva finansija. Taj nacrt sporazuma je tamo i prosleđen 2009, a još uvek čekamo odgovor Beograda prvo, a drugo to je pitanje tehničkih stvari koje treba da se obave pre nego što se potpiše ugfovor o kreditu za 800 miliona dolara“, objašnjava ataše za ekonomska pitanja u Ambasadi Rusije Jevgenjij Lukin.

Rusija je zainteresovana da preostalih 800 miliona dolara bude investirano u izgradnju beogradskog čvora, nove pruge Valjevo - Loznica, popravku pruge Beograd-Bar i elektrifikaciju pruge ka granici sa Bugarskom.

I za ove projekte, tvrde u Ambasadi Rusije, čeka se tehnička dokumentacija koju treba da dostavi ministarstvo infrastrukture.

Finansijski uslovi kredita, takođe, još nisu usaglašeni. Okvirno, dogovorena je samo kamata za novac namenjen budžetu Srbije, biće nešto niža od četiri odsto.

"Kada pričamo o kamati, tri i po do četiri odsto nije neka jako povoljna kamata sa stanovišta evropskog tržišta. Ona je problem za našu državu da postigne tako nešto zbog ogromnog kantri riska, odnosno zbog velikog rizika zemlje“, navodi konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Da li je zaista razlog za nepovlačenje 800 miliona nedostatak programa ili je u pitanju skup kredit na koji Srbija nije mogla da pristane, za sada se samo nagađa. Ministarka finansija nije želela da komentariše uslove kredita za infrastrukturu.

Ministar Mrkonjić je donedavno javno tvrdio da je sve u redu i da će do kraja februara uslovi biti poznato. Polovina je marta i još se ništa konkretno ne zna, a ministar o tome ne želi da priča.

Ugovor o kreditu do kraja marta

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je da će do kraja marta biti potpisan ugovor o delu ruskog kredita od 200 miliona dolara, za finansiranje budžeta Srbije, i izrazio očekivanje da će do kraja meseca rusko Ministarstvo finansija zvanično potvrditi da odobrava još 800 miliona dolara kredita za infrastrukturne projekte.

Ćirović je rekao da je ekonomski predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Jevgenij Lukin obavestio Ministarstvo finansija da do kraja marta možemo računati sa potpisivanjem ugovora o kreditu od 200 miliona dolara za budžet Srbije i to je dobra vest.

S obzirom na to da je obaveštenje dobijeno preko ruske ambasade, "tu vest smatramo vrlo dobrom, optimističkom i pozitivnom", kazao je Ćirović.

"Ja očekujem da ćemo do kraja marta zaista pristupiti potpisivanju tog sporazuma, vezanog za budžetsku podršku. Posle toga nam sledi ratifikacija tog zajma u našem nacionalnom parlamentu", rekao je pomoćnik ministra finansija i izrazio nadu da ratifikacija ugovora o kreditu neće trajati duže od mesec dana, da bi već tokom aprila ili početka maja Srbija mogla da koristi ta sredstva.

"Po pitanju onih drugih 800 miliona dolara, tu očekujemo definitivnu potvrdu ruskog Ministarstva finansija, vezanu za pozitivnu ocenu ovih infrastrukturnih projekata koje smo mi njima podneli", istakao je Ćirović i objasnio da se pregovaralo o četiri infrastrukturna projekta, za koje ruska strana ima optimističke procene.

Ćirović je napomenuo da on nije dobio zvaničnu potvrdu ruskog ministarstva, tako da ne može da kaže da su sva četiri projekta pozitivno ocenjena.

"Naravno, nadam se tome i očekujem da će tako biti, jer mi smo podneli dokumentaciju i očekujemo pozitivan ishod. Kraj marta je neki rok koji je sasvim realan da to dobijemo", ocenio je on.

Po dobijanju potvrde o odobravanju drugog dela kredita od 800 miliona dolara, biće zakazan novi sastanak mešovite srpsko-ruske radne grupe, na kojoj će biti dogovoreni finansijski detalji aranžmana za infrastrukturu.

"Dakle, da govorimo o rokovima, kamatama i ostalim elementima o kojima nismo govorili do sada, jer do sada, kada je reč o kreditu za infrastrukturu, bilo isključivo reči o tehničkim detaljima koji su usaglašavani između dve strane", objasnio je Ćirović.

On je izrazio nadu da razgovori neće dugo trajati i da će Srbija u najskorije vreme moći da počne da koristi i jedan i drugi aranžman, u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Pregovori o ruskom kreditu, ukupne vrednosti jedne milijarde dolara, počeli su krajem oktobra prošle godine.

Zajam je načelno ugovoren 20. oktobra 2009. godine, tokom zvanične posete ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: