"Patrola": Kako zaštititi automobil

U večerašnjoj emisiji "Patrola" pogledajte na koje sve načine lopovi kradu automobile, ali i šta možete da uradite da biste uspešno zaštitili svoj automobil.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

17:22

Default images

Upravo ste kupili nov automobil opremljen najnovijim alarmnim sistemima i uređajem za praćenje, ali se pitate treba li da strahujete od krađe automobila. U večerašnjem izdanju emisije "Patrola" od 21:30 pogledajte na koje sve načine lopovi kradu automobile, ali i šta možete da uradite da biste uspešno zaštitili svoj automobil.

Samo 23 sekunde dovoljno je lopovima da ukradu luksuzni "Folksvagenov" džip "Tuareg".

Za 11 sekundi probuši se lim na vratima, izazove kratak spoj i - centralna brava je otvorena.

Za ostalih 12 sekundi, onesposobi se i sistem elektronske zaštite i automobil je ukraden.

Za nove automobile koriste se najsavremeniji alati za savladavanje elektronskih prepreka, kao i uređaji za dekodiranje kompjutera.

Jedan od njih je tipski, takozvani kabl za inspekciju.

"To je kabl sa klasičnim obd ulazom za inspekciju, na šta se konektuju izvršioci, na drugom kraju se nalazi USB izlaz i dalje ide tip alata. Svako vozilo ima svoj tip alata. To se u žargonu kaže 'laptopovi'", priča sagovornik. Savrenim lopovima ne predstavlja problem da uđu u automobil sa takozvanom "ćoravom" bravom, tj. u automobil koji na vratima nema bravu.
Tada lopovi seku lim, prespajaju žice iz kabla i auto je otvoren.

A kako da zaštitite svoj auto od krađe pogledajte u večerašnjoj "Patroli" od 21:30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: