Fejt: Uravnotežen izveštaj

Predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt kaže da je izveštaj o Kosovu koji je podneo u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta bio "iskren i uravnotežen".

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

17:26

Default images

"Evo zašto je izveštaj bio prijateljski: ja imam dve odgovornosti, specijalni sam izaslanik EU i Međunarodni civilni predstavnik. Odgovornosti o tome su priznate i Ustavom Kosova. Zbog toga ja izveštavam i Evropsku uniju i Upravljačku grupu za Kosovo", rekao je Fejt posle susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Specijalni izaslanik EU je rekao da je na Kosovu, nezavisno od primedbi koje je izneo, postignut značajan napredak.

"To nisam rekao u Briselu gde sam govorio kao specijalni izaslanik EU, ali kao međunarodni civilni predstavnik želim da čestitam premijeru, mom dragom prijatelju, za uspehe koji su postignuti tokom prošle godine u konsolidaciji institucija, jačanju međunarodnog položaja Kosova, ali i u radu sa zajednicama i u reformama", rekao je Fejt.

Tači je ponovio opredeljenje institucija Kosova za negovanje dobrih i prijateljskih odnosa sa međunarodnim institucijama.

Kosovske vlasti su juče odbacile kritiku kosovske vlade koju je Fejt izneo u izveštaju Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

Fejt je u sredu ocenio da vladi i parlamentu Kosova nedostaje transparentnost i polaganje računa za trošenje javnih finansija.

On je izneo i primedbe na način odlučivanja u tim institucijama jer, prema njegovim rečima, parlament Kosova nije uključen koliko treba u donošenje odluka, od kojih se mnoge donose samo u vladi.

Kosovska opozicije je podržala Fejtove primedbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: