Faton Osmani osuđen zbog terorizma

Okružni sud u Vranju osudio je Fatona Osmania (24) na tri godine zatvora zbog terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnog materijala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

19:58

Default images

Prema obrazloženju sudije Okružnog suda koja je vodila postupak, Vesne Stevanović, Osmani je osuđen zbog toga što je dokazano da je 1. juna 2007. godine u selu Veliki Trnovac kod Bujanovca, u dvorištu kuće Galipa Arifija bacio ručnu bombu kašikaru.

"Sud je našao da je ovo krivično delo dokazano na osnovu snimljenih SMS poruka između optuženog i njegovog rođaka Ljirima Jakupija u kojima je optuženi na suptilan način izvestio Jakupija da je bacio bombu u dvorište", kazala je Stevanovićeva prilikom obrazloženja presude.

Prema njenim rečima sud nije prihvatio stav odbrane da bomba nije bačena u dvorište Nagipa Arifija, koji je u to vreme bio predsednik opštine Bujanovac, već u dvorište njegovog brata Galipa i da zbog toga nema veze sa terorizmom.

"Imajući u vidu sadržaj pretećih poruka koje je neposredno nakon bačanja bombe dobio Nagip Arifi, koje je i prijavio policiji i koje su snimljene, proizlazi da bomba nije bila namenjena dvorištu Galipa, već da je bila namenjena dvorištu Nagipa Arifija a da je sticajem okolnosti završila u Galipovom dvorištu", rekla je sudija.

Prema njenim rečima biološko veštačenje, koje nije pokazalo tragove Osmanijeve DNK na ostacima bombe koja je eksplodirala, nije dalo prave rezultate zato što je veći broj lica bilo u nestručnom kontaktu sa ostacima bombe pre nego što je odneta na veštačenje.

"Pripadništvo terorističkoj organizaciji zaključuje se na osnovu stalne komunikacije i konsultacija optuženog sa Ljirimom Jakupijem, koji se u to vreme nalazio u zatvoru Dubrava na Kosovu", rekla je Stevanovićeva.

Optuženi Faton Osmani nije priznao izvršenje krivičnog dela, a za nekoliko pretećih poruka koje je Nagip Arifi dobio nakon što je bomba bačena u dvorište njegovog brata Galipa Arifija, sud je utvrdio da nisu poslate sa Osmanijevog telefona.

U izrečenu kaznu od tri godine zatvora uračunaće se vreme koje je Osmani proveo u pritvoru, od juna 2007. godine, a odbrana ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: