Postepeno povlačenje vojske iz Gaze

Izraelska vojska počela je povlačenje iz pojasa Gaze. Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je potpuno povlačenje čim se obezbedi stabilno primirje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

00:08

Default images

S druge strane, lider palestinskog pokreta Hamas Ismail Hanije kaže da tronedeljna izraelska ofanziva u pojasu Gaze nije bila uspešna i dodaje da nije uplašila palestinski narod.

Učesnici samita posvećenog Gazi poručili su da je neophodno pronaći način da se otvore granice za dostavljanje humanitarne pomoći, a Evropska unija ponudila je i pomoć u sprečavanju krijumčarenja oružja za pripadnike Hamasa u pojasu Gaze. Povlačenje izraelske vojske krenulo je ubrzo pošto je Hamas prihvatio izraelski predlog za prekid vatre. Kao uslov, Palestinci su postavili povlačenje izraelskih snaga sa teritorije Gaze u roku od sedam dana, koje će oni iskoristiti za dovoz humanitarane pomoći u palestinsku teritoriju.

"Cionistički napadi na pojas Gaze trajali su više od tri nedelje. Oni nisu uspeli da poraze naš narod. Pokret otpora palestinskog naroda objavljuje da prihvata primirje i zahteva da se neprijateljska vojska povuče iz pojasa Gaze u roku od nedelju dana. Mi, takođe, zahtevamo potpunu deblokadu Gaze kako bi u ovu oblast mogla da uđe neophodna humanitarna pomoć", rekao je Musa Abu Marzuk, predstavnik Hamasa.

Zvaničnici Izraela potvrdili su da se deo snaga uputio ka izraelskoj granici. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da želi da što je pre moguće povuče vojsku iz pojasa Gaze, što je i predviđeno sporazumom o prekidu vatre, i dodao je da izraelska vojska ne namerava da ostaje u Gazi ukoliko situacija u tome regionu bude stabilna.

Ako primirje ostane na snazi, Izrael nema nameru da zadržava vojsku u pojasu Gaze.

"Zainteresovani smo za povlačenje što je moguće pre, ali moramo biti sigurni i da nema više opasnosti od napada na jug Izraela. Mi nismo krenuli da osvojimo Gazu, niti želimo da je kontrolišemo ili ostanemo u njoj. Mi želimo da odemo iz Gaze najvećom mogućom brzinom”, kazao je Olmert.

Svetski zvaničnici pozdravljaju povlačenje

Ban Ki Mun (FoNet, arhiva)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i lideri vodećih zapadnih i arapskih zemalja, koji su učestvovali na samitu održanom u egipatskom Šarm el Šeiku, saglasili su se da je neophodno otvoriti granice pojasa Gaze za dostavu humanitarne pomoći.

Na sastanku je dogovoreno i da Egipat narednih dana organizuje humanitarni samit za Gazu. Češka, koja predsedava EU, pozdravlja odluku o obustavi vatre u pojasu Gaze, kaže premijer te zemlje Mirek Topolanek.

“Češka pozdravlja odluku Izraela da obustavi napade i nadamo se uspostavljanju trajnog primirja, što će omogućiti ljudima da nastave da žive normalnim životom na obema stranama. Mi razumemo razloge Izraela za vojnu operaciju i pravo na samoodbranu, ali i žalimo što je to izazvalo gubitak nevinih života i uništavanje na hiljade domova”, rekao je on.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi kaže da će EU pomoći u organizovanju međunarodnog samita o Gazi.

“Nakon povlačenja trupa iz Gaze, palestinski zvaničnici moraju sesti za sto i reći šta je potrebno za trajan mir sa Izraelom. Obavezu da to organizuju imaju arapske zemlje, a mi ćemo sazvati međunarodnu konferenciju gde će se sve strane obavezati na mir. Naravno, tu je obavezno prisustvo i Amerike i novog predsednika Baraka Obame, kao i velikog broja drugih zemalja koje mogu doprineti miru u regionu Bliskog istoka”, poručio je Sarkozi.

Britanski premijer Gordon Braun pozvao je Izrael da dozvoli humanitarnim radnicima slobodno delovanje na teritoriji Gaze i da ponovo otvori prelaze ka toj teritoriji.

On je rekao da će njegova zemlja izdvojiti oko 33 miliona evra za hitnu humanitarnu pomoć i dodao da će Britanija, Francuska i Nemačka zajedničkim snagama raditi na sprečavanju naoružavanja palestinskog Hamasa, pri čemu će britanska mornarica patrolirati Crvenim morem i Adenskim zalivom.

UN upozorava na humanitarnu situaciju u Gazi

U pojasu Gaze je tokom tronedeljne izraelske ofanzive protiv ciljeva Hamasa bez vode ostalo pola miliona ljudi, a ogroman broj stanovnika nema struju, izjavio je operativni direktor Agencije UN za pomoć Džon Ging.

On je takođe naveo da je oko 4.000 domova uništeno i da je desetine hiljada ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Pun obim razaranja tronedeljne izraelske ofanzive postao je jasan tek danas posle prve potpuno mirne noći, nakon što su i Izrael i Hamas odvojeno proglasili jednostrane prekide vatre.

Iako je portparol izraelske vlade Mark Regev obećao da će se granični prelazi prema pojasu Gaze otvoriti danas, to se još nije desilo, žale se agencije za pomoć.

"Mislim da ćemo danas videti masivni obim pomoći kako ulazi u pojas Gaze", rekao je Regev za Bi-Bi-Si vorld, naglasivši da će Izrael omogućiti isporuku te pomoći, i podsetivši da je izraelski premijer Ehud Olmert javno rekao da će stići lekovi, hrana, energija, sve što je potrebno.

Međutim, predstavnici organizacija za pomoć navode da nisu mogli da uđu u pojas Gaze i da se povežu s lokalnim osobljem, utvrde prioritete i razrade plan pomaganja.

Ging smatra da je najvažnije dostaviti ono osnovno što je potrebno stanovnicima pojasa Gaze, kojih ima oko1,5 miliona.

"Pred nama je velika operacija obnove, rekonstrukcija - ništa od toga neće biti moguće, ni na kom nivou, dok se ne otvore prelazi," rekao je Ging.

Istovremeno je naglasio da je veoma važno otvoriti škole u kojima se skrivalo oko 50.000 ljudi.

Prekid vatre u pojasu Gaze u međuvremenu je i dalje osetljiv, iako nema izraelskih vazdušnih udara, kopnenih sukoba, niti raketiranja juga Izraela.

U ofanzivi je, prema najnovijim informacijama, poginulo 1.300 ljudi, a najmanje 95 tela izvučeno je iz ruševina kada je Izrael zaustavio operacije u dva sata u nedelju.

Na izraelskoj strani poginulo je 10 vojnika i troje civila.

Zvaničnik EU Benita Ferero-Valdner izjavila je da očekuje brzu isporuku humanitarne pomoći.

Prema pisanju izraelske štampe, ona je, međutim, nagovestila da će međunarodna pomoć za izgradnju zgrada i infastrukture stići tek kada se umereniji Fatah vrati na tu teritoriju.

Milijardu dolara za obnovu Gaze

Kralj Saudijske Arabije Abdulah najavio je da će njegova zemlja dati milijardu dolara za obnovu Gaze, uništene tokom 22 dana izraelske ofanzive.

"U ime vaše saudijske braće, objavljujem da ćemo pokloniti milijardu dolara za program obnove Gaze", izjavio je kralj Abdulah na otvaranju samita Lige arapskih država u Kuvajtu.

Agencije podsećaju da je tokom izraelske ofanzive protiv pokreta Hamas u pojasu Gaze poginulo gotovo 1.300 Palestínaca. Prema palestinskim procenama, šteta izazvana ofanzivom procenjuje se na 1,4 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: