EK: Problemi kriminal i korupcija

Korupcija i organizovani kriminal ostaju ozbiljan problem Kosova, izjavio je šef kancelarije Evropske komisije u Prištini Renci Davidi.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

19:11

Default images

"Korupcija i organizovani kriminal ostaju ozbiljni problemi za Kosovo. Sistem pravde je slab i funksioniše u okviru kompleksne i nesigurne političke sredine", rekao je Davidi na predstavljanju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o reformama i napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske u evropskim integracijama.

Govoreći o novom ustavu Kosova, Davidi je rekao da je on u skladu sa standardima Evropske Unije.

"Kosovo je postiglo napredak u približavanju svog zakonodavstva i politike evropskim standardima prvenstveno u oblasti carine, poljoprivrede i slobodnog prometa robe. Međutim, malo napretka je postignuto u efektivnoj implementaciji i sprovođenju zakonskih propisa",rekao je on.

"Više napora je potrebno u približavanju i implementaciji evropskih standarda, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, droge, poreske politike, energije i zapošljavanja. Uopšteno, fokusiranje na status značajno je odložilo sektorske reforme", naveo je Davidi.

Takođe je ocenio da u ekonomskom razvoju ima pomaka i da je Kosovo nastavilo da aktivno učestvuje u inicijativama regionalne saradnje u oblastima kao što su energija, transport i trgovina.

"Određeni napredak je ostvaren u približavanju evropskim standardima, naročito u oblastima carine, slobodnog prometa robe, sredine i poljoprivrede", rekao je Davidi, prenoseći delove izveštaja Evropske komisije.

Fejt: Dobre vesti za Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt pozdravio je danas najavu Evropske komisije da će pripremiti studiju o izvodljivosti za Kosovo i njen izveštaj o napretku na Kosovu.

"Pozdravljam predlog Komisije za izradu studije o izvodljivosti, kojom će se proceniti načini za dalji politički i socio-ekonomski razvoj Kosova", saopštio je Fejt.

U saopštenju specijalnog predstavnika EU na Kosovu se navodi da je studija o izvodljivosti "dobra vest za Kosovo", pošto će se u njoj "razviti ideje o tome kako Kosovo, kao deo regiona, može najbolje da napreduje u integraciji u EU".

"U tom kontekstu, ohrabrujem institucije Kosova da preduzmu neophodne reforme", naveo je Fejt.

On je dodao da izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova, koji je danas objavljen, predstavlja "važno oruđe za procenu ukupnog napretka Kosova u sprovođenju neophodnih reformi".

Istakao je da je u izveštaju ponovljena poruka da Kosovo "deli evropsku perpektivom sa ostatkom regiona".

Fejt je ukazao da se u izveštaju navode i oblasti u kojima kosovske vlasti treba da ulože veće napore kako bi evropsku perspektivu pretovrile u stvarnost.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren danas je najavio da Evropska komisija namerava da u jesen 2009. godine predstavi studiju o izvodljivosti za Kosovo.

Miliband obećao dalju podršku Prištini

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband obećao je danas u Prištini nastavak podrške njegove zemlje izgradnji demokratskog i multietničkog Kosova, ali je tražio efikasnu administraciju i angažovanje u borbi protiv korupcije.

Miliband se tokom posete Kosovu sastao s najvišim predstavnicima prištinskih vlasti - predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem i ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem.

Posle sastanka, na konferenciji za novinare, on je rekao da vlada njegove zemlje podržava angažovanje kosovskih institucija na izgradnji zemlje, kao i na uspostavljanju dobrih odnosa sa svim susednim zemljama.

"Ostaćemo s vama na vašem putu napretka. Verujemo da će se ovaj napredak najbolje realizovati kada budete bili članovi Evropske unije, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana", rekao je šef britanske diplomatije.

Prema njegovim rečima, sada je glavni zadatak raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

"To će se desiti. Euleks je prihvaćen od strane svih zemalja EU, uključujući i one koje nisu priznavale nezavisnost. To je misija EU i njen zadatak nije da se bavi statusom, već da zaštiti sve građane Kosova. Rekao sam to u Beogradu i ponavljam i ovde", rekao je Miliband.

Međutim, dodao je da "na kraju krajeva" odluke pripadaju vladama u Prištini i Beogradu.

"Ipak, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustav Kosova su crvene linije, ali i putokazi za put napred", rekao je Miliband.

Komentarišući dijalog Beograda i UN oko šest oblasti iz svakodnevnog života nad kojima sada nadležnost ima UNMIK, šef britanske diplomatije je rekao da niko ne treba da se plaši dijaloga, a da "suverenitet nad teritorijom Kosova pripada Vladi Kosova".

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je završetak rekonfiguracije UNMIK i raspoređivanje misije EU.

Sejdiju je insistirao i na angažovanju kosovskih institucija na izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama regiona, uključujući i Srbiju.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je Priština "uvek bila spremna za dijalog", za dobrosusedske odnose, i angažuje se na evroatlantskoj perspektivi regiona.

Miliband je govorio i na svečanoj sednici Skupštine Kosova održanoj povodom njegove posete.

Britanski zvaničnik je poslanicima poručio da će imati podršku njegove zemlje, ali da je odlučujuća reč ipak njihova.

"Biće vaša vizija, vaše angažovanje i vaše odluke te koje će odrediti brzinu vašeg putovanja ka EU", rekao je Miliband i zatražio od kosovskih vlasti poštovanje prava manjina i borbu protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: