Sredstva iz NIP-a za Kragujevac

Ministarka za NIP Verica Kalanović najavila je izdvajanje značajnih sredstva za infrastrukturne projekte u Kragujevcu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

15:55

Default images

"Za infrastrukturne, železničke, energetske i komunalne projekte biće izdvojeno ukupno 150 miliona evra a značajna sredstava biće obezbeđena i iz budžeta Srbije, zatim iz 'Fijata' i kreditiranja", rekla je Kalanovićeva nakon susreta sa gradskim čelnicima u Kragujevcu.

Kako je objasnila, reč je o projektima izgradnje autoputa Kragujevac-Batočina, završetku regionalnog puta Kragujevac-Kraljevo, izgradnji severne obilaznice, rekonstrukcija železničke pruge Kragujevac-Lapovo i u drugoj fazi Lapovo-Kraljevo.

Prema njenim rečima, i železnička infrastruktura biće prilagođena da podrži protok od devet do deset vozova dnevno i biće u skladu sa međunarodnim standardima pre svega vezanim za bezbednost.

Kada je reč o projektima iz oblasti energetike, izgradiće se dalekovod i trafostanica, kao i cevovod za grejanje i tehničku upotrebu vode.

U oblasti komunalne izgradnje, Kalanovićeva je najavila revitalizaciju postojećeg sistema za prečišćavanje vode. Svi ti projekti trebalo bi da budu završeni do početka 2012. godine.

"Svi ovi projekti su pravljenje uslova da Kragujevac postane jedan od najvećih ekonomskih centara u Srbiji ali i da bi "Fijat" mogao nesmetano da radi i da transpotuje automobile", navela je ona.

Za Kragujevac je predviđeno 17 projekata, od kojih su sedam velikih, i za njih će deo sredstava biti obezbeđen iz NIP-a, a neće izostati ni pomoć opštinama u okolini Kragujevca kako bi se podržao razvoj ovog regiona.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Jovanović izjavio je da je za infrastrukture projekte do danas izdvojeno oko 220 miliona dinara, za razvoj preduzetništva 141 milion dinara i najavio značajno povećanje broja preduzetnika u Kragujevca i zapošljavanje oko 450 ljudi.

Postavljen kamen-temeljac za "Plaza-Kragujevac"

Ministarka Verica Kalanović položila je danas u Kragujevcu kamen-temeljac za izgradnju prvog šoping-zabavnog centra na Balkanu izraelske kompanije "Plaza", u čiju izgradnju će biti uloženo 60 miliona evra.

Rok za završetak radova na objektu površine 80.000 kvadratnih metara, koji se gradi u naselju Stara radnička kolonija, je 18 meseci, a radove izvodi beogradsko građevinsko preduzeće "Caričin grad".

Direktor "Plaze" za Srbiju i Balkan Sagiv Meger je rekao da će u centru "Plaza Kragujevac" biti smešteno 110 prodavnica sa raznom, pre svega, brendiranom robom, bioskopski kompleks sa oko 900 mesta, kafei i restorani sa 350 mesta.

Na površini od 2.000 kvadratnih metara biće smešten takozvani "fantazi-park", koji će činiti kuglana, bilijar sala i bar.

Ocenjujući "da Kragujevac prolazi kroz proces ekonomsku renesansu", Meger je obećao da će "Plaza Kragujevac" biti istog standarda i kvaliteta kao i centri tog tima u svetu.

Ambasador Izraela Artur Kol, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca, rekao je da je početak izgradnje "Plaza" centra u Kragujevcu samo jedan u nizu projekata te kompanije u Srbiji.

"Investitori iz Izraela traže mogućnosti za ulaganja ne samo u Beogradu već po čitavoj Srbiji", rekao je Kol.

On je naglasio značaj budućeg projekta kao primer "kontinuiranog i rastućeg interesa izraelskih investitora za Srbiju".

Iraelski diplomata je rekao da se Kragujevac pokazao kao posebno privlačan za strane investitore jer predstavlja jedinstvenu kombinaciju lokacije, veličine i obrazovne i stručne radne snage. "Siguran sam da će uskoro uslediti i drugi izraelski projekti".

Ocenjujući da je reč o do sada najvećoj investiciji u Kragujevcu, gradonačelnik Veroljub Stevanović je ukazao da otvaranje novih sadržaja pruža mogućnost zapošljavanja više od hiljadu ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: