Magnohrom: Vlada obećala isplatu

Radnici kraljevačkog Magnohroma razišli se pošto su prihvatili obećanje Velimira Ilića da će im Vlada u tri rate isplatiti 450 miliona dinara na ime zaostalih zarada.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2008.

09:49

Default images

Prema dogovoru, prva rata od 150 miliona dinara biti isplaćena već u petak. Obećanje ministra za kapitalne investicije radnicima Magnohroma je preneo njihov pravni zastupnik Vladan Batić. Ilić će sutra otputovarti u Kraljevo kako bi na licu mesta podržao radnike u njihovim zahtevima.

Ilić će u Kraljevo doći ponovo u ponedeljak, a tada će s njim biti i potpredsednik Božidar Đelić i ministri Predrag Bubalo, Mlađan Dinkić, Mirko Cvetković i Rasim Ljajić kako bi, preneo je Batić, na licu mesta razgovarali o mogućnostima pokretanja proizvodnje u tom preduzeću.

Pravni zastupnik radnika Vladan Batić smatra da će zaostale zarade biti isplaćene ukoliko se, kako kaže, može verovati Velimiru Iliću.

"Ponavljam još jednom. On je svojom ćašću i rečju i obrazom obećao da će 18. aprila biti isplaćena prva rata u iznosu od 150 miliona", rekao je Batić okupljenim radnicima.

"Ako neko zaista želi tako nisko i pred svedocima da laže ove ljude, i da koristi ovo naše zlo, na čast mu. Ja bih najviše voleo da ovo što je gospodin ilić obećao da se ostvari", kazao je Batić.

Pre toga, predstavnici ministarstava ekonomije i rada i socijalne politike ponudili su danas radnicima kraljevackcoh "Magnohroma" stimulativne otpremnine u iznosu od 200 evra po godini staža i subvencije u iznosu od 20 miliona dinara mesečno radi pripreme za novi privatizacioni tender.
Na sastanku je najavljeno da će ta rešenja biti predložena na sledećoj sednici Vlade Srbije.

Za stimulativne otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža, radnici "Magnohroma" imaće mogućnost da se izjasne do 30. aprila 2008. godine, a oni koji ne budu do 30. aprila prihvatili predložene stimulativne otpremnine, kasnije neće imati pravo na to.

Isplata stimulativnih otpremnina, radnicima koji se prijave za ovaj program u predviđenom roku, izvršiće se najkasnije do 10. maja 2008. godine.
Ministarstvo ekonomije je predložilo taj stimulativni program radnicima "Magnohroma" imajući u vidu njihov težak materijalni položaj.
Takođe, radnicima "Magnohroma" će biti omogućeno povezivanje radnog staža.

Preduzeću "Magnohrom" biće odobrene subvencije u iznosu od 20 miliona dinara mesečno radi pripreme za novi tender u cilju što bolje privatizacije ovog preduzeća. Potraživanja radnika po osnovu neisplaćenih zarada u ovom preduzeću će imati jednak tretman kao i potraživanja radnika u svim ostalim preduzećima u Srbiji. Naplata potraživanja će se izvršiti iz sredstava od privatizacije, a visina namirenja zavsiće od uspeha tog procesa.

Ministar Mlađan Dinkić je na današnjoj sednici Vlade Srbije usmeno izneo ovaj predlog i dobio podršku Vlade da se taj predlog stavi na dnevni red sledeće sednice Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Protest pred vladom protekao je bez incidenata, iako su u podne radnici "Magnohroma" seli na raskrsnicu ulica Kneza Miloša i Nemanjine i tada došlo oko 100 pripadnika policije, koji su prethodno pregovorima pokušali da ih uklone sa kolovoza i odblokiraju saobraćaj.

Njih je zamenilo nekoliko desetina pripadnika interventne brigade i formiralo kordon ispred Ministarstva spoljnih poslova.

Oni su zatražili od radnika "Magnohroma", da se povuku sa kolovoza i omoguće normalan saobraćaj. Radnici su provocirali da probaju da ih nasilno udalje, ali je sve prošlo bez incidenata.

Dinkić: Ponuditi stimulativni socijalni program

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da rešenje za "Magnohrom" nije u "jednokratnim potezima" i da ne postoji razdel u budžetu iz kojeg bi mogla da bude isplaćena jednokratna pomoć toj firmi.

Dinkić je u izjavi naveo da je maksimum onoga što država može da učini za "Magnohrom" da ponudi stimulativan socijalni program za one koji žele da napuste tu firmu, kao i da pripremi proces privatizacije, tako da on ovoga puta uspe.

On je na pitanje o najavljenoj pomoći od 450 miliona dinara za radnike "Magnohroma" odgovorio da ne zna ko je tu pomoć najavio i da "taj ko je najavio neka je komentariše, odakle da isplati, iz kog razdela, kad takav razdel ne postoji u budžetu".

Dinkić je kazao da će predložiti da se svim radnicima kojima nisu uplaćivani porezi i doprinosi u "Magnohromu" poveže radni staž.

On je podsetio da je ta firma već stavljena na subvencije i da se priprema njena privatizacija u delovima "jer u celini ne možemo da nađemo kupca".

"Možemo da pomognemo onima koji ostanu, da pripremimo proces privatizacije da ovog puta uspe, i ako treba nekoga pitati zašto nije uspeo prethodni, treba pitati mog prethodnika", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: