"Svratište početkom marta"

Obnavljanje zgrade u Krfskoj ulici, u kojoj će biti svratište za decu ulice, trebalo bi da bude završeno početkom marta.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

16:15

Default images

U objektu od 125 kvadratnih metara deca beskućnici moći će da dobiju obrok, toplu odeću, zdravstvenu zaštitu, kao i da porazgovaraju sa socijalnim radnicima i psihologom. Do tada deca ove usluge mogu da dobiju u kulturnom centru "Reks".



Ne zna se koliko je dece koja žive i rade na ulici. Njihova najčešća skloništa su šahtovi, gradski parkovi, napuštene kuće ili vagoni.

Centar za integraciju mladih, koji je pokrenuo projekat svratišta, do sada je registrovao 203 mlade osobe, od kojih je 114 maloletno. Najmlađa korisnica svratišta je petogodišnja devojčica.

"Oni su na ulici iz mnogobrojnih razloga, neki od njih su završili sa tretmanima u ustanovama socijalne zaštite, neki su u bekstvu od ustanova, porodica, hraniteljskih porodica. Oni su na ulici zato što, bez obzira što mi znamo da ulica nije bezbedna, nije sigurno mesto za dete, oni pre biraju tu ulicu nego svoju porodicu“, objašnjava Milica Đorđević iz Centra za integraciju mladih.

Zaposleni u Centru na teren izlaze četiri puta nedeljno, a u vanrednim situacijama i više puta dnevno.

Radeći na terenu ostvarili su kontakt sa preko 300 korisnika, a dnevno je oko 50 dece dolazilo u svratište.

"Svratište je važno da postoji zato što je to jedini prostor gde deca mogu da dođu dobrovoljno i da odu kad žele. To je jedini prostor koji im nudi bezuslovno osnovne usluge, da se okupaju, da mogu da jedu, da mogu da uzmu toplu garderobu i, takođe, jedini prostor u njihovim životima gde opet dobrovoljno mogu da koriste uslugu noćenja u toplom, onda kada su uplašeni, kada su bolesni", kaže Đorđevićeva.

Novo svratište u Krfskoj prema najavama iz gradskog sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu, počeće da radi početkom marta.

"Ono što je bitno da se kaže u ovom periodu kada se završavaju radovi i kada će se privesti nameni objekat u Krfskoj jeste da se istovremeno mora raditi i na pripremi okoline kako bi prihvatila ovu decu koja su kako ste i vi najavili bila u drinčićevoj ulici i diskriminacija je bila najveći problem. Ono što mi sada radimo jeste da pripremamo i osnovnu školu koja se nalazi tu u blizini i naravno centar za socijalni rad što je vrlo bitno", rekla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju i socijalnu zaštitu.

Prema rečima Ljiljane Jovčić projekat svratišta je dobar model i za druge gradove u Srbiji. Ona je dodala da je cilj programa da se deca kroz stručni rad pripreme i vrate u svoje biloške ili hraniteljske pordice i da nastave sa sistemom vaspitanja i obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: