Pronađena piramida stara 800 godina

Arheolozi u Meksiko Sitiju otkrili ruševine asteške piramide, otkriće koje pokazuje da je grad stariji nego što se mislilo.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

13:15

Default images

Ruševine, visoke 11 metara, nađene su u centralnoj oblasti Tlatelolko, koja je nekada bila glavni verski i politički centar asteške elite, prenela je agencija Rojters.

Pre 15 godina meksički arheolozi su, takođe u ovoj oblasti, otkrili još jednu piramidu i izveli zaključak da su Tlatelolko osnovali Asteci 1325. godine, iste godine kada su osnovali i Tenohtitlan, glavni grad svoje države, na čijim su osnovama Španci, pokorivši Asteke, 1521. godine podigli grad Meksiko.

Pomenuta piramida je otkrivena prošlog meseca, a arheolozi smatraju da je izgrađena 1100. ili 1200. godine, što samo znači da se asteška civilizacija razvila u brdima centralnog Meksika mnogo ranije nego što se mislilo.

Tlatelolko, koji poseti hiljade turista zbog piramida iz prehispanskog doba ili crkava i samostana iz doba španskog kolonijalizma, poznat je i po nemilom događaju iz 1968. godine kada su meksičke bezbednosne snage ubile više od 300 ljudi, i to samo nekoliko dana pred početak Olimpijskih igara.

Arheolog Patriša Ladesma je izjavila da će se nastaviti s kopanjem i daljom analizom te oblasti, kako bi se utvrdila veličina i starost piramide.

Arheolozi su pronašli skulpturu za koju veruju da bi mogla da predstavlja asteškog boga kiše Tlaloka ili boga neba i zemlje Tecatlipoka. Oni su u blizini piramide našli pet lobanja i veliki broj soba.

"Nadamo se da ćemo pronaći nešto što će nam pobliže reći o društvenom životu u Tlatelolku", rekla je Ladesma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: