"Direktni pregovori - manipulacija"

Bivši šef diplomatije Vuk Drašković ocenio da će Priština 11. ili 12. decembra jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 20.10.2007.

11:22

Default images

"Priština bi jednostrano mogla proglasiti nezavisnost Kosova 11. ili 12. decembra, ili bi eventualno, zbog božićnih praznika, to bilo odloženo za januar, a nakon toga bi mogao uslediti talas priznavanja te nezavisnosti", rekao je Drašković za novosadski Građanski list.

Prema njegovim rečima, talas priznavanja nezavisnosti Kosova mogao bi pokrenuti "jedan lanac, pre svega islamskih zemalja".

"Pretpostavljam da se Evropska Unija i SAD neće istrčavati u priznavanju i da će se one na kraju pridružiti tim zahtevima, kako bi se popunio magični broj od 192 države, jer tog trenutka priznanje postaje legitimno", kazao je Drašković.

Ocenio je da direktni pregovori oko Kosova između Beograda i Prištine zapravo i ne postoje, već je reč o manipulaciji.

"To je jedna od manipulacija, jer nikakvih neposrednih pregovora nema. Priča Beograda prolazi pored ušiju Prištine, a priča Prištine prolazi pored ušiju Beograda i to ne mogu nikako biti neposredni razgovori", rekao je Drašković.

"Propuštena šansa u Rambujeu"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je sinoć u Kragujevcu da je na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, Srbiji bio ponuđen dokument po kome bi "Kosovo imalo suštinsku autonomiju u granicama Jugoslavije i Srbije", a taj dokument je istovremeno trajno isključivao mogućnost albanskog referenduma o nezavisnosti.

Po tom dokumentu, Kosovo bi dobilo suštinsku autonomiju u granicama Jugoslavije i Srbije, a bilo kakav albanski referendum o nezavisnosti je trajno bio isključen. Na Kosovu bi po tom dokumentu ostalo 2.000 naših vojnika i 3.000 policajaca, a u izgledu su bila i dva paralelna pravna sistema za Albance i Srbe, rekao je Drašković.

Po tom dokumentu, rekao je on, trupe NATO bi zajedno sa srpskim snagama razoružale Oslobodilačku vojsku Kosova i oduzele oružje od svih civila na Kosovu.

Drašković je, na promociji svoje nove knjige "Meta" u Kragujevcu, rekao da je Srbija tada propustila priliku da dobije ono za šta se sada grčevito bori, ističući da je retorika aktuelne srpske vlasti po pitanju Kosova identična Miloševićevom vokabularu iz vremena Rambujea.

On je kazao da je zbog toga pesimista u pogledu ishoda pregovora o Kosovu tim pre "što do sada nismo propustili ni jednu šansu - da propustimo šansu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: