Utorak, 15.05.2007.

15:23

Još jedna crkva u Medijani

Na lokalitetu Medijana u Nišu istraživači Arheološkog instituta iz Beograda otkrili su još jednu ranohrišćansku crkvu.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona se nalazi osam metara severno od već otkrivene takve crkve sa Hristovim monogramom, rekla je Tanjugu istaživačica tog instituta Gordana Jereimić. Postojanje dve crkve na jednom mestu, zidane u isto vreme, posle 378. godine, jeste jedinstven primer na balkanskim prostorima, kazala je ona.

"Ako nema razlike kada je reč o vremenu nastanka, onda se može govoriti o njihovoj funkcionalnoj razlici. Novootkrivena je najverovatnije bila namenjena sveštenstvu, jer sadrži pravougaonu prostoriju (paraklis), a prethodna je bila parohijska", kaže ona.

"Pronađeni su ostaci amvona, delovi oltarske pregrade i uz severni zid naosa konstrukcija od opeke sa žlebom za postavljanje drvenih stolica za sveštenike", navela je Jeremićeva.

Novootkrivena crkva je jednobrodna, dužine osam i širine 4,6 metara, i ima ozbiljnih indicija o postojanju zidnog mozaika od staklene paste, rekla je ona.

Istraživači su pronašli više od 600 predmeta, vojničke pojasne garniture iz "perioda baraka" (do 378. godine), ostatke fresko slikarstva na površini od tri kvadratna metra sa geometrijskim motivima, rekla je Jeremić.

Prema njenim rečima, pronađena je veća količina bronzanog novca, staklenih posuda i ostaci životinjskih kosti (ostaci hrane).

Otkriven je nakit od crne staklene paste i luksuzna posuda na kojoj je predstavljen paun i cvetovi, kao i prsten sa urezanim krstom, navela je ona. Istraživanja na Medijani završavaju se do kraja maja, a sredstva u iznosu od oko 3,3 miliona dinara za ovogodišnja dvomesecna iskopavanja obezbedili su gradska opština Medijana i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: