Romi van sistema obrazovanja

Veliki broj romske dece u Srbiji je van sistema obrazovanja jer ne postoje adekvatni mehanizmi za njihovo uključenje.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

18:34

Default images

Predstavnica Fonda za otvoreno društvo Jadranka Stojanović rekla je da predstavnici romske zajednice u Srbiji nailaze na veliki broj barijera zbog nerešenog problema prebivališta i neposedovanja dokumenata, što za posledicu ima nepotpunu evidenciju o broju romske dece.

"Na osnovu iskustva stepena obuhvaćenosti romske dece u osnovnim školama, bar 20 odsto Roma se izjasnilo da ne može da upiše decu u prvi razred osnovne škole zbog dokumenata", istakla je ona.

Stojanovićeva je ocenila da bi zbog toga trebalo produžiti rok za upis romske dece u preškolske ustanove, za koji je predviđeno da traje do 20. juna. Takođe, istakla je ona, treba razmišljati i o tome šta će biti sa romskom decom koja se ove godine ne upišu u predškolski program i podsetila da je on uslov za upis u prvi razred osnovne škole.

Ona je upozorila da deca iz nehigijenskih naselja često nisu dobro primljena u škole i izrazila je zabrinutost da bi mogla da naiđu i na otpor u predškolskim ustanovama.

Prema njenim rečima, potrebno je sprovesti adekvatnu politiku uključivanja romske dece u obrazovni sistem, kako bi se sprečila pojava getoizacije.

Savetnica ministarstva prosvete i sporta Srbije Ljiljana Simović istakla je da treba proširiti obuhvat romske dece u obrazovnom sistemu i napraviti podlogu za pristup kvalitetnom obrazovanju.

On je navela da postoje brojni primeri dobre prakse, i da u daljem unapređenju obrazovanja Roma treba da budu uključeni svi delovi društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: