Ko će naslediti MMF i Svetsku banku

Prvi sporovi između dve bivše članice državne zajednice već su počeli - oko članstva u MMF-u i u Svetskoj banci.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

18:19

Default images

Posle pisma guvernera Radovana Jelašića da Srbija automatski treba da nasledi članstvo u MMF-u i Svetskoj banci, glavni ekonomista crnogorske centralne banke Nikola Fabris ocenjuje da ono nema nikakvu pravnu težinu. Crna Gora traži da članstvo u MMF-u i Svetskoj banci naslede obe države. Ako se one ne dogovore, arbitriraće te međunarodne organizacije, kaže Fabris.

Za idući utorak najavljen je razgovor vodećih delegacija dve zemlje o obavezama prema međunarodnim finansijskim institucijama.

Crnoj Gori ponuđeno članstvo u Venecijanskoj komisiji

Venecijanska komisija Saveta Evrope ponudila je Crnoj Gori članstvo u tom telu pre njenog formalnog prijema u SE, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića. Krivokapić učestvuje na 67. plenarnoj sesiji Venecijanske komisije.

Predsednik Venecijanske komisije Antonio La Pergola, kako se navodi u saopštenju, tokom rasprave o crnogorskom referedumu kazao je da je Crna Gora "čudo neviđeno za Balkan, sudeći po demokratski sprovedenom referendumu o tako osetljivom pitanju kakvo je državni status".

Navodi se da je Venecijanska komisija prihvatila poziv da nastavi saradnju na izradi novog Ustava Crne Gore i saglasila se sa osnovnim konceptom parlamentarne demokratije koji je na sesiji predstavio Krivokapić.

Konstatovano je da će crnogorski referendum biti tretiran kao poseban slučaj koji ne može postati pravilo za druge, navodi se u saopštenju. Svi prigovori opozicije u vezi sa regularnošću referenduma ocenjeni su kao "nekredibilni" i "suprotni evropskim standardima", piše u saopštenju.

General Lakčević na čelu crnogorske vojske

Prvi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore je dosadašnji komandant Podgoričkog korpusa general-pukovnik Jovan Lakčević.

Komandant Mornarice vojske nekadašnje SCG Dragan Samardžić imenovan je za zamenika načelnika Generalštaba, saopšteno je danas iz kabineta crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića.

Vujanović je unapredio general-majora Lakčevića u čin general-pukovnika, dok je kontraadmirala Samardžića unapredio u čin viceadmirala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: