Novi poziv avio-mehaničarima

Poslovodstvo "Jata" sutra će početi otpuštanje suspendovanih mehaničara koji ne budu pismeno potvrdili želju da se vrate na posao.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.03.2005.

13:12

Default images

Poslovodstvo smatra da su oni 13 dana u nelegalnom štrajku. U "Jatovom" Medija-centru je rečeno da se do sada prijavilo oko 90 avio-mehaničara koji žele da se vrate na posao i da će u četvrtak početi otpuštanje radnika koji su nezakonito obustavili rad.

Poslovodstvo je ranije navelo da se poziv ne odnosi na organizatore obustave rada i osobe koje su navodno pretile zaposlenima koji su želeli da vrate na posao.

Većina ne odustaje

I pored pretnje otkazima, nezadovoljni avio-mehaničari i sutra će štrajkovati. Time će se završtiti druga nedelja kako mehaničari "Jata" ispred hangara ili Vlade traže poboljšanje svog materijalnog položaja i statusa u toj avio-kompaniji.

"Mi smo se spremili na otkaze. Ako će neko da mi da otkaz zbog toga što neko radi odgovoran posao, radim posao za 500 dinara. Ja nemam šta da krijem. 2002. sam imao 30 hiljada platu, 2003. 30 hiljada. U novembru 2004. 30 hiljada, u decembru 27 hiljada, u januaru 17 hiljada, u februaru 10 hiljada. U martu 500 dinara. Pitali smo zašto Dinkić ne da", kaže predsednik Sindikata avio-mehaničara Srbije Dragan Bogdanović.

Ministar finansija je, međutim rekao, da radnici neće dobiti plate koje traže.

Podrška sa strane

Nezadovljne avio-mehaničare podržava Konfederacija slobodnih sindikata u okviru koje se, između ostalih, nalaze radnici EPS-a, NIS-a, PTT-a, "Telekoma". I Konfederacija je najavila štrajk upozorenja ukoliko Vlada i dalje ostane nema na zahteve avio-mehaničara. "Danas 'Jat', sutra 'Telekom', prekosutra PTT. Ja verujem da ovo što je urađeno sa avio-mehaničarima je kao neki test. Preko njih prete ostalim javnim preduzećima", kaže Zoran Mrvaljević, v.d. predsednika Konferencije slobodnih sindikata.

Štrajk avio-mehaničara podržali su i avio-inženjeri, koji bi sutra trebalo da počnu štrajk. Dinkić kaže da će Vlada sa avio-inženjerima pregovrati, jer je njihov štrajk zakonit, za razliku od obustave rada avio-mehaničara. Predsednik Sindikata avio-mehaničara pozvao je poslovodstvo i ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da kroz razgovore sa štrajkačima nađu rešenje za krizu nastalu u "Jat ervejzu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: