"Što pre formirati institucije"

Završen sastanak bivšeg predsednika Borisa Tadića i novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića. U Predsedništvu im se pridružio i Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.05.2012.

08:06

Default images

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je sa novoizabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem razgovarao ne samo o prenosu nadležnosti, već i o tome kako treba u budućnosti da funkcionišu institucije u Srbiji.

Tadić je novinarima u zgradi Predsedništva, nakon završetka sastanka sa Nikolićem, rekao da je jako važno da se institucije države što pre konstituišu i da u sinergiji počne njihovo funkcionisanje.

"Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakuum, da primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima - lokalnom, republičkom i predsedničkom", rekao je Tadić.

NIkolić je ocenio da građani Srbije sa više optimizma mogu da gledaju u političku stabilnost Srbije u budućnosti i poručio da će mandat za sastav vlade odmah dati onom ko obezbedi većinu.
Beta
On je rekao da očekuje da će položiti zakletvu do kraja nedelje, kao i da će kao predsednik omogućiti da odmah dobije mandat onaj ko obezbedi većinu, kako bi se vlada što pre formirala.

Nikolić je rekao da je sa Tadićem razgovarao o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i ocenio da je ovo bila prva demokratska primopredaja, jer predsednika Tadića nije zamenio predsednik druge političke stranke, budući da je on dao ostavku na mesto predsednika SNS.

Zbog toga Nikolić očekuje da će saradnja na svim nivoima vlasti biti bolja nego do sada i da će svi nivoi vlasti sarađivati kako bi ispunili ciljeve koje su građani pred njih postavili svojim glasovima na izborima.

On se zahvalio Tadiću što je otvoren za saradnju i što je, kako je rekao, svestan da nema previše vremena i da vlada treba brzo da bude formirana.

Inače, Nikolić je do zgrade došao peške kroz Pionirski park, u društvu lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, dok je Tadić došao službenim automobilima i u zgradu ušao na ulaz koji gleda ka Starom dvoru. Nikolić je u zgradu Predsedništva ušao na glavni ulaz. Medijima je omogućeno da snime početak sastanka.

Nakon sastanka s Tadićem, Nikolić se sastao i s predsednicom Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavicom Đukić Dejanović. Kako javlja Tanjug, sastanak je završen oko 14 sati, a posle njega predsednica Skupštine Srbije nije se obraćala medijima.

Sastanak Slavice Đukić Dejanović i Nikolića na Andrićevom vencu trajao je oko pola sata, a prema ranijim najavama, njih dvoje razgovarali su o održavanju sednice Skupštine Srbije na kojoj će Nikolić položiti zakletvu.
Daèiæ i Ðukiæ Dejanoviæeva (Tanjug)
U zgradu predsedništva, pored Slavice Đukić Dejanović, došli su i predsednik SPS-a Ivica Dačić i generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović. Iz zgrade Predsedništva, osim Đukić Dejanovićeve, izašao je i Odalović, ali ne i lideri socijalista i demokrata.

U četvrtak će biti održana sednica parlamenta, na kojoj će izabrani predsednik Srbije položiti zakletvu.

Za danas su najavljeni i sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS. Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će s Tadićem razgovarati o formiranju parlamentarne većine, ali je naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena. On je kasnije izjavio da će razgovor sa demokratama biti usmeren na pitanja koja se tiču socijalne politike i ekonomije.

Međutim, potpredsednik SPS Žarko Obradović izjavio je da će na današnjem sastanku sa demokratama biti reči o principima rada koje bi trebalo da poštuje nova vlada Srbije.

Jedna od prvih dužnosti novog predsednika Srbije biće predlaganje mandatara za sastav nove vlade. Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Po Zakonu o predsedniku Republike, predsednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini.

DS i koalicija SPS-PUPS-JS danas bi trebalo da nastave razgovore o formiranju nove vlade, nakon što je Boris Tadić u nedelju uveče prihvatio da bude premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: