Moguća milionska tužba Telenora?

Norveški Telenor bi mogao da tuži Srbiju za milionsku odštetu zbog toga što Srbija nije ispunila obaveze koje je preuzela prodajom licence za fiksnu telefoniju.

Izvor: B92, Danas

Petak, 04.06.2010.

08:57

Default images

Članovima UO RATEL-a koji treba da reše spor Telenora i Telekoma Srbije je istekao mandat, a novi zakon odlaže funkcionisanje tog tela za šest meseci.

Ukoliko Skupština pre donošenja zakona ne imenuje novi Upravni odbor RATEL-a, Telenor neće uspeti na vreme da zakupi infrastrukturu i tako neće biti u mogućnosti da do kraja januara počne sa pružanjem usluga.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić potvrdila je za B92 da bi Telenor mogao da tuži Srbiju za odštetu, zbog toga što država nije ispunila obaveze koje je preuzela za izdavanje fiksne telefonije. Ona se međutim nada da do tužbe neće doći.

"Mislim da Telenor ipak neće da tuži Srbiju već da će se problem zakupa infrastrukture rešiti. Iako Upravni odbor RATEL-a sada nema pun legitimitet on jeste legalan i kao takav treba da donese odluku koja će rešiti nesporazum Telenora i Tekoma Srbija oko zakupa imovine", kaže Matić. Odluku o rešenju spora oko zakupa infrastrukture RATEL će doneti danas, ubeđena je ministarka telekomunikacija, a u RATEL-u nam je rečeno da je sednica tog tela u toku, ali nisu mogli da nam detaljnije kažu šta je na dnevnom redu.

Da je ovaj scenario veoma moguć potvrdio je i predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović, kojem je krajem maja istekao mandat dok je ostalim članovima UO mandat istekao pre godinu ili čak dve.

“Novi zakon o elektronskim komunikacijama propisuje da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu biti raspisan konkurs na kojem bi bili izabrani novi članovi UO. Ta procedura traje najmanje još četiri meseci dok ih Skupština ne izabere”, kaže Radunović.

On navodi da to znači da praktično pola godine niko neće upravljati RATEL-om zbog čega će donošenje odluke u sporu Telenora i Telekoma biti odloženo, pa će ta kompanija pretrpeti veliku štetu jer i sama neće moći da ispuni ugovor koji je potpisala prilikom kupovine licence za fiksnu telefoniju. Inače, sadašnji članovi Upravnog odbora RATEL-a izabrani su u vreme kada je ministar za infrastrukturu bio Velimir Ilić, u čijoj je to bilo nadležnosti. Ilić je trenutno predsednik Odbora za saobraćaj i veze Skupštine Srbije koji je za ponedeljak zakazao sednicu i nada se da će do tada stići predlog o produžavanju mandata članovima te agencije.

"Ovo je sramota da u najgorem momentu za telekomunikacije, kad se razgovara o privatizaciji Telekoma, kada se odlučuje o biti i ne biti, kada sindikati traže sastanak nemaju sa kim da se sastanu. Jer prošli put RATEL je došao na sastanak sa sindikatima, ali kažu: “Ljudi mi smo nelegitimni. Vi možete da pričate ali mi sutra možda nismo tu i ništa ne možemo da rešimo jer je nama mandat istekao”, rekao je Ilić.

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić smatra da je problem što su sastavi Upravnih odbora ustvari rezultat koalicionog dogovora.

"Ukoliko dođe do takve neke tužbe onda je Srbija u vrlo nezavidnoj situaciji jer je Telenor velika kompanija koja ima prihod veći od budžeta Srbije i kao takva može da angažuje najbolje advokate. Sa njima će borba biti vrlo teška", upozorava bivša ministarka za telekomunikacije.
Još jedno škakljivo pitanje koje bi moglo da dovede državu u problem sa Telenorom jeste i slaba sudska praksa u oblasti koju reguliše RATEL, navodi predsednik upravnog odbora Jovan Radunović.

On podseća da je, u slučajevima kada operateri ne mogu međusobno da se dogovore, RATEL nadležan da donese odluku koja zamenjuje ugovor između operatera. Ta odluka je konačna i izvršna, ali operater koji smatra da je oštećen može da se žali sudu.

“Međutim, pošto u ovom trenutku ne postoji sudska praksa za ovakve slučajeve, iz bojazni da sud ne napravi grešku, može se desiti da stavi privremenu meru na izvršenje odluke RATEL-a. Na taj način, sud onemogućava regulaciju. Ne sporim sudsku odluku i ne mislim da utičemo na sud, ali ako donese privremenu meru to utiče na regulaciju i pomaže operatoru koji se žalio”, ističe Radunović.

On podseća na primer kada je kod rešavanja problema interkonekcije između Telekoma i Medija vorksa RATEL morao da donese rešenje na koje se Telekom žalio sudu. Sud je doneo privremenu meru obustave sprovođenja tog rešenja.

„Tako je sud zaštitio Telekom da ne mora da sprovede našu odluku i to će se dešavati i dalje“, ističe Radunović i dodaje da očekuje da Telekom podnese žalbu sudu i na rešenje koje će uskoro biti doneto u sporu Telenora i Telekoma i da i na taj način norveška kompanija bude sprečena da počne da pruža usluge.

Telekom Srbija: Netačni navodi RATEL-a

Sa druge strane, Telekom Srbije se saopštio da „nije tačno da Ratel ne može da odlučuje, jer je njihov mandat važeći dok se ne izaberu novi članovi“.
"Izjava predsednika RATEL-a je u celosti netačna i neodgovorna“, navodi se u saopštenju Telekoma o dodaje da „nije tačno da postoji bilo koji drugi razlog zašto treći fiksni operator, pored Telekom Srbija i Orion Telekoma, nije počeo da radi osim toga sto RATEL svoju konačnu odluku o tom pitanju dovodi u vezu sa reizborom članova RATEL-a“.

„Dalja liberalizacija tržišta ne sme biti talac ličnih ambicija i postavljenja. RATEL mora da donosi odluke iz svoje nadležnosti, kompanije moraju da primenjuju te odluke, a kada bilo koja kompanija proceni da joj je odlukom RATEL-a narušeno neko pravo, može da se obrati pravosudnim organima na koje je takođe danas izvršen pritisak od strane RATEL-a tvrdnjom da sudije nemaju dovoljno znanja“, dodaje sa u saopštenju.

Telekom Srbija navodi da „podržava usvajanje novog, modernog zakona koji potpuno liberalizuje tržište i omogućuje istu šansu svim kompanijama na njemu. Glas protiv usvajanja zakona jeste glas protiv modernizacije i uređivanja tržišta i drustva u celini“.

„Apelujemo na državne organe i sam RATEL da ovaj regulator nastavi sa obavljanjem svog posla i da svako radi svoj posao jer će samo tako biti dobro i građanima i investitorima i državi i društvu u celini", dodaje se u saopštenju Telekoma Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: