INA traži povraćaj imovine u Srbiji

U Privrednom sudu u Beogradu zakazano je suđenje po tužbi INA-e protiv Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda Srbije i kompanije "Lukoil" Evropa Holding.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

01:06

Default images

Tužbenim zahtevom INA traži naknadu štete, odnosno povraćaj imovine - poslovnih jedinica na teritoriji Srbije.

INA smatra da su njeno vlasništvo pumpe i druga imovina, koja je posle raspada Jugoslavije stavljena "pod kapu" kompanije "Beopetrol", da bi u procesu privatizacije tog preduzeća bila prodata ruskom "Lukoilu".

Argument srpske strane je da su pumpe kompanije INA pre razdruživanja bile društvena svojina. To znači da INA nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

Urednica Balkan magazina Jelica Putniković smatra da su argumenti i jedne i druge strane jaki.

"Treba reći da je to odvajanje tadašnjih pumpi INA-e od matice u Zagrebu počelo u vreme bivše Jugoslavije, mnogo ranije od raspada same države, i to je ono što sada Srbija uzima kao osnov da ta imovina ne pripada više INI i tu svakako treba neka stručnost ili pravna ili međunarodnog prava koja će proceniti da li je tačno ono što je nekadašnje poslovodstvo "Beopetrola" pričalo da su oni ustvari napravili novu firmu u Srbiji i odvojili se od matice u Hrvatskoj, od INA-e“, kaže ona.

Firma "Beopetrol" nastala je krajem 1990. godine na imovini hrvatske naftne kompanije INA. Hrvatska kompanija je čak pre privatizacije "Beopetrola" podnela tužbu kod Trgovačkog suda u Beogradu, pravno osporavajući konstituisanje ove firme voljom nekadašnjih samoupravnih organa, koji su doneli odluku o izdvajanju iz Ine svih nepokretnosti na tlu Srbije.

No, zanimljivo je da u odštetnom zahtevu od 91 milion dolara, INA akcenat stavlja na naknadu izgubljene dobiti. Najveća procena potraživanja hrvatske kompanije ide i do 500 miliona dolara. Pošto je "Lukoil" , još prilikom kupovine Beopetrola 2003. godine, u ugovor uneo zaštitnu klauzulu, prema kojoj je za sve sporove odgovorna srpska strana, cenu će ako INA dobije spor platiti država Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: