Rusi se ne šale: Ovo je osveta za neprijatelje

Ruski parlament usvojio je zakon koji bi mogao da zamrzne važan izvoz u SAD kao i uvoz iz te i drugih zemalja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

08:11

Rusi se ne šale: Ovo je osveta za neprijatelje
Foto: Thinkstock

Zakon, čiji nacrt su kao odgovor na najnovije američke sankcije napravili vodeći poslanici, navodi širok spektar ograničenja za američke kompanije u Rusiji i za saradnju sa SAD.

Između ostalog, zakon daje ruskom predsedniku mogućnost da "zabrani ili suspenduje saradnju s neprijateljskom državom" i zabrani uvoz robe iz neimenovanih zemalja.

Originalni tekst zakona je predlagao posebna ograničenja na uvoz iz SAD, uključujući lekove, kao i zabranu izvoza u SAD ključnih stvari, poput titanijuma. Međutim, poslanici su izbacili reference na određena ograničenja pre usvajanja zakona.

Mnogi poslanici koji su glasali za zakon opisali su ga kao upozorenje zapadu protiv novih sankcija Rusiji.

"Svako ko želi da nametne ograničenja na naša prava i naše građane treba da razume da će Rusija odgovoriti", rekao je poslanik Andrej Isajev.

Zapad je Rusiji nametnuo niz sankcija zbog pripajanja Krima 2014, podrške pobunjenicima u Ukrajini i navodnog mešanja u američke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: