Kurc menja pravila - gde zaradiš, tu da platiš

Narodna partija Austrije (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) nameravaju da stanu na put izbegavanju plaćanja poreza međunarodno delujuće internet firmi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

09:56

Kurc menja pravila - gde zaradiš, tu da platiš
Foto: Thinkstock

U koalicionim pregovorima dve partije, kako je saopštio mandatar za sastav nove vlade, šef OVP Sebastijan Kurc, dogovoreno je da se primeni model “digitalnih preduzeća”, koji ima za cilj da se dobit oporezuje u onoj zemlji u kojoj je ostvarena.

“Želimo da stopu oporezivanja u Austriji smanjimo na 40 odsto. Za to je neophodno da imamo štedljiviju administraciju, tanju, efikasniju državu, i između ostalog i delovanje prema svima onima koji trenutno zaobilaze sistem”, poručio je on.

Rekao je da trenutno u čitavoj Evropi, a tako i Austriji postoji situacija da dobiti, posebno iz digitalne oblasti, često ne bivaju oporezovani tamo gde se ostvaruju.

Gugl, Fejsbuk i druge internet kompanije su aktivne u Austriji i drugim državama i tamo ostvaruju zarade što je legitimno, dodao je on ističući da bi trebalo i u tim zemljama da plaćaju porez.

Cilj je, prema njegovima rečima, evropsko rešenje, a ako do toga ne dođe onda će Austrija ići svojim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: