Grčka: 1, 1 mlrd € za 90 aviona? Nije preterano

Grčka Vlada je saopštila da 1,1 milijarda evra za modernizaciju oko 90 američkih aviona "F-16" nije preterana potrošnja i da neće destabilizovati budžet države.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

16:51

Grčka: 1, 1 mlrd € za 90 aviona? Nije preterano
(Foto: Getty images)

"Razmatramo modernizaciju aviona (oko 90) sa maksimalnim troškom od 1.1 milijardu evra kroz period od 10 godina", rekao je portparol grčke Vlade Dimitris Canakopulos novinarima, prenosi AFP.

On dodaje da ne smatra trošak preteranim i da 110 miliona evra godišnje ne utiče na fiskalne ciljeve.

Program bi započeo 2018. godine, kada bi grčka trebalo da izađe iz programa za ekonomsko spasavanje Evropske unije, saopštio je portparol.

Logično je da će evropski davaoci kredita imati pitanja o modernizaciji i Atina je spremna da pruži detalje, ukoliko bude upitana, rekao je Canakopulos.

"Modernizacija još uvek nije dogovorena, u naprednim pregovorima smo. Nemamo nameru da ponavljamo grešku iz prošlosti, kada su troškovi odbrane bili neprimereno naduvani", rekao je portparol.

Grčki premiejr Aleksis Cipras u suštini je odobrio modernizaciju tokom zvanične posete Vašingtonu ove nedelje, a rekao je da postoji rizik da avioni postanu neupotrebljivi ukoliko ne dođe do modernizacije.

Obrativši se na insistutu "Bruking", Cipras je rekao da je neophodno da Grčka troši na odbranu zbog neposredne blizine opasnih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: