Džek Ma: Lepo sam rekao, ali bio sam niko i ništa

Šef Alibabe Džek Ma kaže da bi svet trebalo da se pripremi za deceniju bola koju ću u ekonomiji izazvati internet.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

08:35

Džek Ma: Lepo sam rekao, ali bio sam niko i ništa
(Foto: Getty images)

“Svet mora da promeni sistem obrazovanja i utvrdi kako da radi s robotima kako bi mogao da ublaži udarac koji će izazvati automatizacija i internet-ekonomija”, rekao je Ma, na jednoj konferenciji o preduzetništvu u Kini.

“U narednih 30 godina, svet će videti mnogo više bola nego sreće”, rekao je Ma.

Prema njegovim rečima, društveni sukobi u naredne tri decenije imaće uticaj na sve vrste industrije i uopšte života.

Ovo je pomalo neobičan govor osnivača Alibabe, koji je do sada često govorio koliko prednosti donosi internet. Objasnio je da je pokušao da upozori ljude kako elektronska trgovina, ako se ne koristi kako bi trebalo, može da uništi tradicionalne trgovce, ali kaže, nisu ga slušali.

Ovaj put, kaže, želi da upozori šta sve mogu doneti internet-tehnologije, “da ne bude kasnije neko iznenađen”.

“Pre 15 godina držao sam 200-300 govora o tome da će internet poremetiti sve, ali nisu me slušali, bio sam niko i ništa”, rekao je Ma.

On je priznao da će veštačka inteligencija verovatno uticati na to da ljudi duže žive, ali dovesti i do sve manjeg broja radnih mesta. Roboti bi, po njemu, mogli da istisnu s posla čak i generalne direktore preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: