Tržište rada blizu "punog kapaciteta"

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji je pala u polslednja tri meseca prošle godine a broj zaposlenih je porastao do rekordnog nivoa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2017.

11:34

Tržište rada blizu
Foto: Thinkstock

Tako je tržište rada dovedeno blizu "punog kapaciteta", prema objavljenim podacima britanske statistike, prenosi agencija Blumberg.

Broj nezaposlenih je pao za 7.000 ljudi u četvrtom kvartalu, na 1,6 miliona, tako da stopa nezaposlenosti iznosi 4,8 posto, što je najniže u više od 10 godina.

Istovremeno, stopa zaposlenosti skočila je na rekordnih 74,6 odsto, objavila je Nacionalna kancelarija za statistiku u Londonu.

Mada tržište rada pokazuje kontinuirano jačanje, podaci o platama ne prate u potpunosti taj trend. Rast minimalnih plata je usporio u trećem tromesečju na 2,6 odsto sa prethodnih 2,7 procenata, što je slabije od prognoza ekonomista. Rast ukupnih plata je takođe usporio.

Uprkos manjku radne snage u nekim sektorima, kompanije su nedavno obavestile agente Banke Engleske da očekuju dalje usporavanje rasta plata na oko 2,2 posto u ovoj godini.

Zbog ubrzavanja inflacije, koja “nagriza” realan rast plata, njihovo povećanje je u proslednja tri meseca 2016. godine praktično svedeno na 1,4 odsto, što je najslabiji rast od početka 2015. godine, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: