U 2016. zlato jedina sigurna luka

Niz loših podataka iz Kine i pad cene nafte vratili su zlatu epitet bezbedne investicione luke u nesigurnim vremenima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

12:02

U 2016. zlato jedina sigurna luka
Foto: Thinkstock

Nakon tri godine gubitaka, zlato je od početka godine ojačalo više od osam odsto, postavši nabolja investicija u ovoj godini na globalnom nivou.

Unca zlata je prethodne nedelje dostigla cenu od 1.155,30 dolara, što je najviši nivo od 29, oktobra, a analitičari su mišljenja da najbolje tek dolazi.

“Očekujemo da će 2016. biti godina zlata i ono bi moglo da bude roba sa najboljim performansama. Postoji mnogo elemenata koji izazivaju nestabilnost na tržištu i zlato predstavlja savršenu branu za njih. Mišljenja sam da će nestabilnosti na tržištima povećati apetit investitora za zlatom te bi mu cena u ovoj godini lako mogla da dostigne 1.350 dolara“, kaže Naeem Aslam berzanski analitičar u „AVA Trade“.

“Zlato će sigurno završiti godinu iznad 1.200 dolara. Lično, očekivao sam nešto niže cene tokom prvog kvartala, međutim, niže cene nafte i slabiji prinosi hartija od vrednosti podigli su cene zlata ranije nego se očekivalo“, dodaje njegov kolega Ole Hansen.

“Ako Fed načini zaokret u svojoj politici to bi moglo da promeni smer na tržištima, međutim to opet može da poveća sklonost ka zlatu jer bi labavija monetarna politika negativno uticala na dolar“, smatra Naeem Aslam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

22 h

Podeli: