Radikalan predlog - radno vreme od 10h?

Teranje zaposlenih da rade pre 10 sati jednako je mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboleće se ili će se naći pod velikom količinom stresa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2015.

09:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

Pre 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja 'ozbiljnu pretnju' produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor sa Univerziteta u Oxfordu.

Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdi da je vreme za veliku društvenu promenu koja će radno vreme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosečan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu pre 8:30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Kelley veruje kako bi jednostavno pomeranje školskih sati podiglo ocene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promenio je početak nastave 8:30 na 10 sati i najbolje ocene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo telu. Nikada nećemo moći da promenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tela uvek prilagođavati suncu”, zaključio je Kelley.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: