Grčke mere stižu preko telefona

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je sa liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije na vanrednom samitu EU u Briselu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

18:34

Default images
Foto: Beta/AP

Delegacija iz Atine nije došla sa pisanim predlogom reformi i mera za rešenje krize. Zvaničnici iz Atina saopštili su Rojtersu da rade na “poboljšanjima” predloga koji je podnela prošle nedelje.

Mere će, kako su istakli, pokrenuti ekonomske reforme, investicije i “druga rešenja”, a cilj je vratiti sredstva bankarskom sektoru.

Ove mere biće saopštene sutra, putem telefonske konferencije na kojoj će razgovarati o zahtevu Atine za finansijsku pomoć, rekao je šef evrogrupe Jerun Dajselbulm.

Rekavši da očekuje da će sutra Grčka predstaviti predlog reformi, Dajselblum je potvrdio da grčka vlada danas nije predstavila pisani predlog reformi evrogrupi.

Grčkoj vladi je na samitu rečeno da ne očekuje u skorije vreme olakšice kada je u pitanju dug. Ministri finansija evrozone čekali su Atinu da napravi prvi korak i da užurbano razgovara o olakšanju duga. Međutim, diplomatska prefinjenost je uskoro napuštena, jer Grci nisu došli naoružani detaljnim predlozima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da još uvek ne postoji osnov za pregovore, nakon vrlo jasnog grčkog “ne“ na referendumu.

“Solidarnost na evropskom nivou, i odgovornost na nacionalnom nivou još uvek je jako važna. Bez solidarnosti i bez reformi ne možemo da krenemo ka tom putu“, smatra nemačka kancelarka.

Ona je upozorila da je vreme za postizanje dogovora jako kratko. “To više nije pitanje nedelja, već dana“, istakla je ona.

Irski premijer Enda Keni smatra da je vreme da se donese neka nada, sigurnost i stabilnost grčkom narodu, jer sada pate. “Potreba nam je dogovor ovde“, dodao je on.

U odnosu na ostale evropske lidere, italijanski premijer Mario Renci poseduje malo više optimizma. On je rekao novinarima da je dogovor sa Grčkom moguć i u satima pred nama.

On je upozorio da Evropi treba više od običnog “tehničkog rešenja krize”.

“Grčka vlada je svaki put “sutra“ rekao je predsednik Litvanije, jedan od najvećih kritičara teških pregovora sa grčkom vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: