Japan uz SAD, protiv svoje Azije?

Japan za sada ne planira da se pridruži Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB), na čijem čelu je Kina, kaže portparol vlade Jošihide Suga.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

10:58

Default images
Foto: Tanjug

Prema rečima Suge, Japan još očekuje odgovore o tome kako će ta regionalna finansijska institucija biti vodjena. "Za sada, Japan ne planira da se pridruži AIIB, a još nismo ni od Kine dobili (tražena) objašnjenja", rekao je Suga novinarima.

Peking je postavio rok do danas za eventualne osnivače da izraze interes za pridruživanje AIIB. SAD se protive AIIB i smatraju da ta regionalna banka, sa sedištem u Pekingu, treba da radi u partnerstvu s postojećim institucijama, poput Azijske razvojne banke, koju po konvenciji predvodi japanski zvaničnik, kao i sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, u kojima glavnu reč vode SAD.

Suga nije naveo da se Japan nikada neće pridružiti banci.

Nedavno je japanski ministar finansija Taro Aso nagovestio da postoji mogućnost za to, ali ništa više od toga nije naveo.

Japanski mediji danas pišu da vladajuća Liberalno demokratska partija još razmatra svoj stav prema tom pitanju.

"Nema potrebe za žurnim pristupanjem", rekao je premijer Japana Šinzo Abe partijskim liderima, prenosi novinska agencija Kjodo.

On je nagovestio da će se Japan držati uz svog moćnog saveznika SAD po tom pitanju, dodajući da "SAD sada znaju da je Japan vredan poverenja".

Tajvan je objavio danas da će podneti zahtev za članstvo, čime se pridružio inicijativi 40-ak zemalja da postanu članice AIIB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: