"Grčke obale i plaže ne prodajemo"

Vlada u Atini je saopštila da će buduću dobit od privatizacije preusmeriti u penzione fondove a ne na otplatu duga.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

15:34

Default images
Foto: Thinkstock

To je potez kome će se grčki poverioci verovatno usprotiviti, izveštava francuska agencija Frans pres.

"Stvaramo novu državnu agenciju za imovinu. Prihodi od privatizacije biće iskorišćeni za finansiranje socijalne politike i pružanje podrške sistemu socijalnog osiguranja", izjavila je zamenica grčkog ministra finansija, Nadija Valavani, pred parlamentarnim komitetom.

Na čelo grčke agencije za upravljanje aktivama TAIPED, koja će odigrati ključnu ulogu u daljoj privatizaciji grčke državne imovine, jutros je postavljen biznismen Asterios Piciorlas, koji je odmah rekao da grčka obala i plaže nisu na prodaju.

On je takođe obećao da će revidirati ugovor o dugoročnom zakupu aerodroma Helenikon, koji je prethodna konzervativna vlada dala u zakup konzorcijumu sačinjenom od kompanija Lamda, kineske Fosun grupe i investicione kompanije Al Mabar iz Abu Dabija na 99 godina, po ceni od 915 miliona evra, prenosi Frans pres.

Po dolasku na vlast u januaru ove godine, grčka levičarska vlada je izmenila plan o prodaji većinskog udela u lukama Pirej i Solun, i o privatizaciji vodećih energetskih i naftnih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: