Dragi: Grci da ne računaju na nas

Grčka ne može da računa na ECB kako bi podigla limit za emitovanje kratkoročnih državnih obveznica, izjavio je predsednik te institucije, Mario Dragi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

16:00

Default images
Foto: Beta/AP

On je u Nikoziji, gde je održan sastanak ECB koja je zadržala kamatne stope na istorijskom minimumu, takođe, dodao da prema novom programu kupovine aktiva, ECB ne može kupovati grčke obveznice, prenosi Rojters.

Na pitanje o granici za emitovanje hartija od vrednosti, Dragi je na konferenciji za novinare rekao da je, prema evropskim propisima, ECB zabranjeno da direktno ili indirektno finansira vlade.

"ECB je institucija zasnovana na propisima, a ne politička institucija", izjavio je Dragi.

Kako ocenjuje Rojters, zvanična Atina postepeno ostaje bez opcija za obezbeđivanje dodatnih sredstava, uprkos tome što je sa ostalim članicama evrozone izdejstvovala četvoromesečno produženje paketa pomoći. Suočena sa padom prihoda, očekuje se da bi do kraja marta Grčka mogla ostati bez novca, a možda i ranije, smatra agencija.

Jedna od opcija za finansiranje Atine bilo bi podizanje granice za emisiju grčkih obveznica koja trenutno iznosi 15 milijardi evra, a budući da je ta granica već dostignuta, ECB je stavio veto na njeno podizanje.

Uoči Dragijevog obraćanja u Nikoziji, evro je oslabio na 11-godišnji minimum prema dolaru od 1,1026 dolara, da bi se nešto kasnije oporavio. Međutim, posle Dragijevih reči da postoji šansa za produženje programa kvantitativnog labavljenja i posle septembra 2016. godine, evro je ponovo oslabio, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

ECB je, takođe, danas podigao prognozu rasta privrede evrozone za ovu i narednu godinu, ali je smanjio projekciju inflacije za 2015. godine. Prema rečima Dragija, bruto domaći proizvod (BDP) evrozone bi ove godine trebalo da poraste 1,5 odsto, u 2016. godini 1,9 odsto, a u 2017. godini 2,1 odsto.

Inflacija bi u ovoj godini trebalo da bude na nultom nivou, što je niže u odnosu na raniju prognozu, nakon čega bi u 2016. trebalo da ubrza na 1,5 odsto, a u 2017. godini na 1,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: