Rusi rade za džabe da izbegnu otkaz

Svaka peta ruska kompanija je već smanjila broj radnika zbog krize, pokazalo je istraživanja poljske firme za zapošsljavanje Vork servis.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

11:52

Default images
Foto: Beta/AP

Firma je anketirala hiljadu ruskih rukovodilaca iz različitih oblasti poslovanja i svih regiona Rusije, preneo je Tas.

Istraživanje je pokazalo da 38 odsto preduzetnika ipak ne žuri da smanji broj zaposlenih i snizi plate nego su u stanju iščekivanja ili traže druge načine da smanje troškove. Odgovarajući na pitanja, oni su naveli da u vezi sa krizom "još nisu preduzeli nikakve mere".

Među onima koji su bili prinuđeni da snize troškove, 21 odsto ispitanika je priznalo da je smanjilo broj radnika i deo poslova predalo eksternim organizacijama. Neke od njih su otpustile radnike, a njihove poslove rasporedili ostalima. Još 14,5 odsto preduzeća odlučilo je da zadrži sve radnike, ali im je smanjilo plate. Neka od njih prešla su na skraćeno radno vreme. Deset odsto od ukupnog broja anketiranih rukovodilaca priznalo je da je s otpuštanjem radnika, smanjena količina posla.

Zbog složene ekonomske situacije u nekim kompanijama radnici su pristali da rade jedan mesec besplatno, ako će na taj način izbeći otpuštanje i smanjenje plata.

Na pitanje da li kompanija planira da promeni kancelarije i na taj način smanji troškove, 52 odsto ruskih biznismena je čvrsto izjavilo da je "kancelarija - lice naše kompanije, veoma važno za imidž" i zbog toga niko ne planira da nešto menja. Još 30 odsto ispitanika je rizjavilo da "kompanije ima dovoljno rezervi i da je to ne dotiče", a 17 odsto je "počelo da traži prostor koji mu više odgovara".

Mali broj ruskih kompanija je priznao da se "preselio čim je kriza počela jer nije bio u stanju da plaća staru cenu".

Što se tiče oglašavanja, ruski preduzetnici su u 27 odsto slučajeva prestali da koriste skupe i malo efikasne reklamne kanale. U 29 odsto kompanija su počeli da razmatraju besplatne načine informisanja klijenata (društvene mreže, blogovi), a još 27 odsto je počelo da traži pogodne partnerske programe. Međutim, 11 odsto ispitanika smatra da ni u krizi ne treba štedeti na reklami.

U pogledu administrativnih troškova trećina ispitanika je priznala da je bila prinuđena da ukine korporativne manifestacije, 20 odsto je počelo da naručuje manje kancelarijskog materijala. Oko devet odsto učesnika ankete otkazalo je usluge kliringa. Neke kompanije su se prijavile za državne programe podrške malim preduzećima. Međutim, 28 odsto je odgovorilo da nije neophodno štedeti na tome.

Studiju je sprovela poljska kompanija za angažovanje radne snage Vork servis, uz učešće pet hiljada radnika u Rusiji i 180.000 u celom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: