Grčka stala: Nećemo u srednji vek

Vodeći grčki sindikati, nezadovoljni najavljenim otpuštanjima i reformama penzionog sistema, stupili su u 24-časovni štrajk koji je paralisao mnoge službe.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

09:20

Default images

Zbog štrajka je otkazano na stotine letova, obustavljen je rad javnih službi i poremećen je saobraćaj, javlja Rojters.

Na održavanje štrajka su pozvali sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, GSEE i ADEDY, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo najavljenim otpuštanjima i penzionim reformama koje od Grčke zahtevaju njeni kreditori Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Štrajku su se pridružili i kontrolori vazdušnog saobraćaja zbog čega je otkazano na stotine domaćih i međunarodnih letova. Vozovi i trajekti takođe ne saobraćaju, dok bolnice rade sa minimalnim brojem osoblja.

"GSEE se opire dogmatskoj opsesiji vlade i 'trojke' međunarodnih kreditora da nastave sa merama štednje i povećanjem poreza", navodi se u zvaničnom saopštenju sindikata, koji je takođe optužio vladu u Atini da pokušava da tržište rada vrati u "srednji vek" i da sprovede mere koje kao posledicu imaju "humanitarnu krizu".

Prema ocenama Rojtersa, na hiljade građana će izaći na današnji štrajk pred vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: