Mala pobeda farmera nad Monsantom

Najveći svetski proizvođač genetski modifikovanog semena Monsanto, mora da mora plati odštetu farmerima jer njihovo GMO seme pronađeno u Oregonu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

13:21

Default images

Ozloglašeni američki gigant mora da plati 2,4 miliona dolara odštete farmerima nakon što je njihovo GMO seme, zabranjeno i navodno uništeno pre desetak godina, pronađeno prošle godine na poljima u Oregonu .

Sud je odlučio Monstanto mora da isplati 2,15 miliona dolara farmerima iz Oregona, Idaha i Vašingtona koji su prodavali žito između 20. maja i 30. novembra prošle godine.

Ostatak od oko 250.000 dolara ide udruženju uzgajivača pšenice, 100.000 dolara Nacionalnoj žitnoj fondaciji i 50.000 dolara svakom od udruženja uzgajivača u gore pomenutim državama.

Pronađeno žito nije prošlo kontrolu regulatorne agencije i moralo je biti uništeno. Farmeri su alarmirali vlasti nakon što su videli da je žito izraslo iako je polje tretirano pesticidima, javlja Raša tudej.

Vlasti ovo nazivaju izolovanim incidentom i dodaju da nema dokaza da je žito gajeno u komercijalne svrhe. Međutim, još nije utvrđeno kako je žito dospelo na polja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: