Fejsbuk zna gde su kontrolori

Gradske vlasti francuskog grada Nice kritikovale su otvaranje stranice na Fejsbuku u kojoj građani obaveštavaju gde su kontrolori u javnom prevozu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2014.

15:17

Default images

"Gradske vlasti to smatraju prevarom, dok aktivisti to poriču ocenivši da žele da stvore solidarnost među građanima", prenosi danas pariski Figaro.

Pet građana Nice osnovalo je prošle godine na društvenoj mreži Fejsbuk stranicu na kojoj obaveštavaju gde se nalaze kontrolori u autobusima i tramvajima.

Na stranici "Solidarnost s onima bez karata", građani se pozivaju da putem mobilnih telefona obaveštavaju na kojim linijama su videli kontrolore.

"To je sajt za lopove", rekao je predstavnik gradskih vlasti Filip Pradal, koji se požalio da ne vredi zabraniti tu stranicu, jer će građani sličan sajt otvoriti drugde pod drugim imenom.

"Naš cilj je da omogućimo onima koji nemaju novca ni za kartu, da izbegnu kaznu koja iznosi od 32 do 86 evra. Ako znaju da tog dana ima mnogo kontrolora, onda će izbegavati da putuju ili će skupiti novac da plate kartu", rekao je jedan od osnivača stranice na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u pitanju je pokret solidarnosti, a ne podsticanje prevare. Rekao je da neki penzioneri imaju besplatan prevoz i da bi to trebalo da bude omogućeno i studentima i nezaposlenima.

"Ohrabrujemo ljude koji imaju kartu na sat vremena, da je nekome ustupe kad izađu iz prevoza, a ne da je bace", dodao je on, navodeći da je karta poskupela za 50 odsto, od jednog na 1,5 evra.

Gradske vlasti su zbog te akcije dodatno pojačale broj kontrolora.

Slične sajtove su otvorili građani u još nekoliko francuskih gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: