Dojče u gubicima, dovodi Amerikanca

Najveća nemačka banka, Dojče banka, zabeležila je gubitak od 92 miliona evra u trećem kvartalu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

11:54

Default images

Gubici su usledili zbog visokih pravnih troškova, usklađivanja s novim ropisima i nastojanja da se reši ranijih riskantnih investicija.

Banka je takođe saopstila da će finansijski direktor Štefan Krauze preći na drugo mesto, gde će biti zadužen za strategiju, a na njegovo će mesto doći bivši menadžer Goldman Saksa Markus Šenk (48).

Šenk će biti zamenik finansijskog direktora do godišnjeg sastanka banke 21. maja 2015, kada će Krauze preći za šefa za strategiju banke.

Neto gubitak u kvartalu koji se završio 30. septembra se poredi sa dobiti od 51 miliona evra u istom periodu prošle godine, i dobiti od 238 miliona evra u drugom kvartalu.

Neto prihodi u trećem kvartalu porasli su za dva odsto, na 7,864 milijardi evra.

Banka je saopštila da je izdvajanje novca za moguće gubitke u sudskim sporovima koji se protiv nje vode takođe "materijalno uticalo" na njen poslovni rezultat.

Banka je imala troškove od istraga navoda o ranijim kršenjima propisa, uključujući i istragu oko moguće mameštanja kamatnih stopa. Ona je takođe bila pod pritiskom regulatornih tela i tržišta da ojača finansije, zbog čega je u junu izdala nove deonice u vrednosti od 8,5 milijardi evra.

Zajedno s drugim velikim bankama, Dojče banka je morala da radi na usklađivanju sa sve strožijim državnim propisima, čiji je cilj tabilizacija bankovnog sistema i sprečavanje novih finansijskih kriza. Tu se uključuje jednogodišnja revizija finansija banke od strane Evropske centralne banke, koja je završena u nedelju. Dojče banka je prošla test.

Banka je takođe formirala visoko mesto za pravna pitanja, da bi se detaljnije bavila dugim spiskom tužbi i istragama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: