Rusi zavrnuli gas Poljacima

Rusija je počela da ograničava isporuke gasa Poljskoj, čime je poremetila reverzibilni tok gasa prema Ukrajini.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

17:17

Default images

To je izjavio predsednik ukrajinske kompanije za transport gasa Ukrtransgas, čiju je izjavu prenela ruska agencija RIA Novosti.

"Stvari ne idu tako glatko. Rusija je danas počela da ograničava isporuke gasa Poljskoj s ciljem da poremeti reverzibilni tok gasa iz Poljske koji dobijamo. U 14 sati po ukrajinskom vremenu Poljska je prestala da isporučuje gas Ukrajini u obimu od četiri miliona kubnih metara", izjavio je predsednik Ukrtransgasa, Ihor Prokopiv u Kijevu, a prenosi agencija Rojters.

Prema rečima Prokopiva, isporuke gasa iz Poljske bi mogle biti obnovljene kroz dva dana i ne postoji pretnja od prekida u isporukama gasa iz Slovačke.

Portparol te ukrajinske kompanije je nešto ranije Rojtersu rekao da nije bilo smanjenja u reverzibilnim isporukama gasa iz članica Evropske unije u Ukrajinu.

Njegova reakcija usledila je kao odgovor na saopštenje poljske gasne kompanije PGNiG, koja je prethodno javila da od ponedeljka prima manje isporuke gasa od ruskog Gasproma.

Ukrajina, koja troši oko 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje, proizvodi 20 milijardi kubnih metara, a ostatak uvozi, uglavnom iz Rusije. Jedan deo gasa, Ukrajina uvozi iz članica EU, Poljske i Mađarske.

U septembru je Ukrajina počela da uvozi gas i iz Slovačke, a pomoću nove rute, Kijev bi, prema rečima ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, mogao zadovoljiti do 20 odsto celokupnih potreba za gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: