Belgija treća po skupoći saobraćaja

Belgija je treća zemlja u svetu po cenama unutrašnjeg putničkog saobraćaja, posle Švajcarske i Austrije, pokazuje studija istraživačke kompanije "GoEuro".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.09.2014.

13:52

Default images

Najjeftiniji putnički transport imaju Južna Afrika, potom Albanija i Malezija, dok četvrto i peto mesto zauzimaju Tajland i Ukrajina, prenosi belgijski list Libr.

Posmatrano po pojedinim segmentima saobraćaja, Danska je zemlja s najskupljim vozovima, te je iznos prosečne karte na 100 kilometara puta 30,4 evra, a slede Švajcarska i Austrija, sa 29,1 i 24,4 evra, respektivno. Putnici u Belgiji plaćaju 17 evra u proseku za pređenih 100 kilometara puta, što je dvostruko više nego u Južnoj Africi ili Gruziji, na primer.

Autobuske karte najskuplje su u Holandiji, Austriji i Norveškoj, gde prosečno iznose (za 100 km puta) 21,7 evra, 17,8 i 16,4 evra, respektivno. Po skupoći slede Švajcarska i Australija. Belgija je na šestom mestu sa prosečnom cenom karte od 11,8 evra, koliko iznosi karta u Egiptu za relaciju dugu 850 kilometara. Posle Egipta, gde karta za 100 kilometara košta 1,4 evra, najjeftiniji autobuski prevoz imaju Ukrajina, Tajland, Albanija i Južna Afrika.

Autori studije, međutim, navode da njihovo istraživanje ima određena ograničenja, najpre, obuhvatilo je samo 51 zemlju, zatim, indeks cena obuhvatio je sve vrste saobraćaja, autobuski, železnički, i avionski, takođe unutrašnji, a u nekim zemljama, kao što je Belgija, unutrašnji komercijalni letovi gotovo da ne postoje.

Najzad, ova studija ne vodi računa o kupovnoj moći stanovnika, ni kvalitetu saobraćaja. Zemlje koje imaju veće cene karata u putničkom saobraćaju verovatno imaju i bolji kvalitet usluge, zaključuju autori ovog istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: