Ovim sektorima preti krah

Iako su u EU vidni znaci okončanja recesije, pojedini sektori su još uvek izloženi značajnim rizicima, navodI se u izveštaju konsultantske kuće Kofas.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

20:58

Default images

Najrizičniji sektor u EU je metalurška industrija čije perspektive za 2014. nisu ni malo ohrabrujuće imajući u vidu stalan pad profita i profitabilnosti, prenosi list Tribin.

Stabilnost metalurškog sektora u velikoj meri zavisi od evropskog građevnskog i automobilskog sektora.

Kofas je automobilski sektor u zemljama EU uvrstio u kategoriju sektora sa veoma visokim rizikom uprkos konstantnom rastu prodaje u poslednjih šest meseci.

Građevinski sektor svrstan je u kategoriju visokih rizika gde se nalaze i hemijska, drvoprerađivačka, farmaceutska i elektronska industrija. Prema predviđanjima Kofas-a, pred građevinskim sektorom je veoma teška godina, s obzirom na to da su porudžbine u velikom padu, za deset odsto u odnosu na januar 2013, kao i cene usluga.

Osim u Nemačkoj i Danskoj, gde je došlo do blagog poboljšanja, broj dodeljenih građevinskih dozvola je u oštrom padu posebno u južnoj Evropi, Francuskoj pa čak i u Velikoj Britaniji što je dokaz velike uzdržanosti investitora u pogledu dugoročnijih investicija u okolnostima visokog nIvoa nezaposlenosti i nedovoljnog poveranja u trenutne vladajuće političke elite.

U grupu sektora sa srednjim nivoom rizika, Kofas je uvrstio uslužne delatnosti, tekstilnu i prehrambenu industriju koje srednjeročno gledano imaju relativno stabilnu prognozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: