Putin: Brinem za isporuke gasa EU

Vladimir Putin izrazio je "ekstremnu zabrinutost oko situacije u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, kao i u vezi sa isporukama gasa ka Evropskoj uniji".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

15:27

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je lidere evropskih zemalja o "kritičnoj situaciji" u vezi sa dugom Ukrajine za ruski gas, kao i o potencijalnim posledicama takve situacije po tranzit gasa do Evrope, javlile su ruske novinske agencije, pozivajući se na Putinovog portparola, Dmitrija Peskova.

Putin je u pismu naglasio da problem ukrajinskog duga za gas mora biti brzo rešen.

Za vreme cenovnog spora sa Ukrajinom, u zimu 2005-2006. godine, ruski Gasprom je prestao da isporučuje gas Ukrajini, što je za posledicu imalo smanjenje zaliha u evropskim zemljama koje primaju gas preko gasovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

Gasprom je nedavno saopštio da Ukrajina za isporučeni gas duguje 2,2 milijarde dolara, kao i da je probila krajnji rok za plaćanje martovskih isporuka gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: