Šojble: Ukrajina pretnja i Berlinu

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je da bi kriza u Ukrajini mogla da ugrozi pokušaje Berlina da iduće godine uravnoteži budžet.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

10:55

Default images

Šojble je za nemački dnevnik Bild rekao da ne može da garantuje da nemačka državna potrošnja neće premašiti budžetske prihode iduće godine, kao što je prognozirao u martu, prenosi agencija Frans pres.

"Niko ne zna kako će se stvari razvijati u Ukrajini", naveo je ministar, dodajući da ipak postoje dobre šanse da budžet bude uravnotežen i da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da to ostvari.

Nemačka, kao i veći deo EU, veoma je zavisna od ruskih energenata, ali je zapretila ekonomskim sankcijama Moskvi, ako ona nastavi da ugrožava ukrajinske granice nakon što je Krim prošlog meseca proglasio nezavisnost i pripojio se Rusiji.

Najveća evropska ekonomija ove godine očekuje najmanji javni deficit u poslednjih 40 godina od 6,5 milijardi evra, u odnosu na prošlogodišnjih 22,1 milijarde evra.

Šojble je jedini koga su i socijaldemokrate i demohrišćani želeli za ministra i u ovom sazivu nemačke vlade.

On je dugogodišnji član Hrišćansko-demokratske unije, siva eminencija i najstariji član vlade, za koga se kaže da je veoma blizak saradnik Merkelove.

Konzervativac Šojble je jedini koji je neprekidno od ujedinjenja Nemačke do sada na vladinim funkcijama. On je rodjen 1942. godine, a pre dvadesetak godina je, na jednom izbornom skupu preživeo atententat i od tada se nalazi u invalidskim kolicima. Antentat na Šojblea je počinio jedan bolesnik, šizofreničar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: