EU sutra o sudbini Južnog toka

Sudbina gasovoda Južni tok rešavaće se unutar EU sutra, 12. decembra, najavila je premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

12:12

Default images

Ona je u intervjuu moskovskom dnevniku "Komersnt", rekla da će sutra biti organizovan sastanak evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera sa predstavnicim zemalja učesnica projekta Južni tok.

"Ne mogu da saopštim podrobnosti (o rešavanju problema Južnog toka). U četvrak će u Briselu biti sastanak evropskog komesara Gintera Etingera sa predstavnicima svih zemalja koje su potpisale sporazum sa Rusijom o gasovodu. Na tom sastanku će biti razmotreni svi problemi koji su se pojavili", kazala je Bratušek.

Slovenačka premijerka je juče u Moskvi razgovarala s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom i o Južnom toku, odnosno o Trećem energetskom sporazumu EU koji može da blokira rad tog gasovoda.

Komersant u tekstu pod naslovom "Gasprom je našao saveznike u EU", piše da Bugarska, Slovenija i Mađarska nameravaju da zajedno nastupe u zaštitu projekta na sastanku ministara energetike u četvrtak.

Po neimenovanim izvorima "Komersanta", pritisak Evrope, koji je ojačao u poslednje vreme, može da oslabi kada sada predsedavajuća Evropske unije, Litvanija, ustupi mesto Grčkoj koja aktivno sarađuje sa Rusijom i sama je razmišljala o učešću u Južnom toku.

Ruski list navodi da je Alenka Bratušek naglasila da je u vreme kada je Slovenija potpisivala sporazum s Rusijom o Južnom toku, dokument odgovarao zakonodavstvu EU. Njen stav je juče doslovno ponovio ministar enrgetike Bugarske Dragomir Stojnev.

"Južni tok u potpunosti odgovara zahtevima bugarskog zakonodavstva, koje u potpunosti odgovara evropskom", rekao je Stojnev, prenosi list, pozivajući se na Itar-Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: