Ukrajina: Nema novih ruskih kredita

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je da između Ukrajine i Rusije nema nikakvih dogovora o novim kreditima, pošto je Kijev odustao od sporazuma s EU.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

16:34

Default images

Odgovarajući na pitanje da li je postignut dogovor o novim kreditima sa Moskvom, Azarov je rekao da ”naravno, nije”, naveo je Rojters.

Nakon što je ukrajinska vlada 21. novembra obustavila pripreme za potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU, u medijima se pojavila verzija po kojoj je tome doprinelo obećanje Rusije da će Ukrajini dati veliki kredit, podseća agencija RIA Novosti.

Lider ukrajinske opozicione poslaničke grupe "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenije Jacenjuk izjavljivao je da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič dogovorio kompenzaciju od Rusije za nepotpisivanje sporazuma sa EU u iznosu od 20 milijardi dolara, što je Azarov još prekjuče demantovao, navodi ta ruska agencija.

Rojters prenosi i izjavu Azarova da Ukrajina ne želi da bude "bojno polje" EU i Rusije, koja želi da Kijev bude deo Carinske unije.

Ukrajinski premijer je najavio da će Ukrajina uskoro započeti sa Rusijom razgovore o oživljavanju ekonomskih odnosa.

"Od početka decembra, sešćemo za pregovarački sto i napraviti 'mapu puta' za obnavljanje naših odnosa", rekao je on a prenosi britanska novinska agencija.

Azarov je, takođe, najavio da će Janukovič učestvovati na samitu "Istočnog partnerstva" koji se održava u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, 28-29. novembra.

Predsednik Ukrajine obratio se juče naciji objašnjavajući obustavljanje priprema ekonomskim problemima koji bi mogli da nastupe u prelaznom periodu.

Vlada je, pak, donetu odluku motivisala neophodnošću razvoja ekonomskih odnosa sa Rusijom i Zajednicom Nezavisnih Država i naložila resornim ministarstvima da obnovi dijalog sa zemljama Carinske unije i ZND o aktiviranju trgovinsko-ekonomskih veza, kao i predlaganje Rusiji i EU formiranja jedne trilateralne komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: