Rekordna ulaganja u srebro

Ulaganja investitora u srebro su na rekordnom nivou, uprkos tome što su prognoze hedž fondova za to tržište najpesimističnije u poslednje četiri godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

09:14

Default images

Hedž fondovi su snizili prognozu rasta cene srebra za 72 odsto od kraja februara, a ista tendencija se zapaža i za tržište bakra, na kome je od maja ustaljen silazni trend.

Ulaganja u srebro u okviru berzanske trgovine metalom, uprkos tome, rastu treći mesec za redom i sada se ocenjuje da su dostigla 16,2 milijarde dolara, prema podacima agencije Blumberg .

Analitičari koje je anketirala njujorška ekonomska agencija procenjuju da će prosečna cena srebra u četvrtom ovogodišnjem tromesečju iznositi 33,02 dolara za finu uncu (31,1 gram), što je za 18 odsto više nego danas.

Hedž fondovi istovremeno očekuju da će usporavanje tempa rasta svetske ekonomije prouzrokovati i pad svetske tražnje srebra, koju 53 odsto čini industrija, uključujucći proizvođače televizora i akumulatora.

Investitori i analitičari sa svoje strane polažu na rast cena u očekivanju dopunskih mera centralnih banaka za stimulaciju privrede, što će rezultirati rastom potrošnje i privlačnosti metala kao sredstva za investicije.

Od decembra 2008. godine do juna 2011, kada je američka uprava Federalnih rezervi u dve runde otkupila dug od 2,3 biliona dolara, cena srebra je utrostručena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: