Nemci: Bilo bi nam bolje bez evra

Većina Nemaca smatra da bi njihovoj zemlji bilo bolje bez evra.Tek oko tridesetak odsto ispitanih odgovorilo je da bi zemlji bilo gore bez evra, pokazuje anketa

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

21:04

Default images

Anketa lista Bild am zontag pokazala je da 51 odsto Nemaca veruje da bi najvećoj evropskoj ekonomiji bilo bolje izvan zone od 17 zemalja koje koriste evro.

Istraživanje je takođe pokazalo da 71 odsto Nemaca želi da Grčka napusti evrozonu ako ne može da ispuni svoja obećanja o štednji.

Ministar Resler izjavio je da postoje "značajne sumnje u vezi sa time da li Grča ispunjava obećane reforme".

"Primena reformi je nepotpuna. Još ne postoji funkcionalna poreska služba. Skoro ništa nije urađeno u vezi sa obećanom privatizacijom javne imovine. Ako Grčka ne ispuni svoje obaveze, neće više biti novca. Onda će Grčka biti nesolventna ", rekao je Resler.

Prezadužena Grčka izložena je snažnom pritisku da sprovede strukturne reforme u zamenu za dalje dobijanje finansijske pomoći, koja održava zemlju solventnom od 2010. godine.

Međunarodni revizori trenutno se nalaze u Atini i vrše procenu o napretku reformi koje se smatraju ključnim za stabilizovanje zemlje.

Revizori će odlučiti da li Grčka treba da dobije sledeći paket od 31,5 milijardi evra iz programa finansijske podrške.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ponovio je stav Berlina da reforme moraju biti sprovedene do poslednjeg slova i da više nema prostora za ustupke Atini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: