Kinezi kao roboti sklapaju "ajped"

Kineski radnici u Fokskonovoj fabrici zarađuju 14 dolara dnevno, a po jedan "ajpad" za kompaniju Epl izađe sa proizvodnje svake dve sekunde.

Svet

Izvor: B92, Jutarnji list

Nedelja, 15.04.2012.

12:36

Default images

Video reportaža prikazuje kako se u kontraverznim kineskim fabrikama novi "ajpedovi" proizvode, piše Telegraf.

Novinar Rob Šmic jedan je od retkih koji je ušao u Fokskon, koji više liči na grad nego na fabriku, i otkrio kako se sklapaju Eplovi uređaji.

On kaže da su radnici u fabrici raspoređeni u grupe, a svaka je odgovorna za različit deo. Šmic je nazvao posao hiponotizirajućim, a pokrete radnika uporedio sa robotskim, jer iste pokrete ponavljaju stotinu puta dnevno.

"Na kraju svakog reda, radnici zatvaraju kutije što brže mogu", rekao je novinar i dodao da severuje da Epl zarađuje između 200 i 300 dolara po svakom 'ajpedu'. Ako je to istina, ljudi u ovoj prostoriji pomažu Eplu da zaradi više od 10 miliona čiste dobiti svakog dana".

Ranije je objavljeno da zaposleni u kineskim fabrikama Fokskona ponekad rade i preko 60 sati nedeljno. Fokson je proteklih godina bio poprište devet pokušaja samoubistva i čak sedam smrtnih slučajeva.

Otprilike 360 radnika prošle godine pretilo je samoubistvom nakon što su njihovi zahtevi za povećanje plata odbijeni.

Ipak, radnici su u razgovoru sa Šmicom rekli da i nije tako strašno. Neki su mu se požalili da ih nadređeni nepošteno tretiraju, da moraju da rade i kad su bolesni i da ih ne plaćaju za prekovremeni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: