Belgija: Štednja utiče na privredu

Belgija će ove godine imati negativan privredni rast od 0,1 odsto, ističe se u objavljenoj prognozi centralne banke te zemlje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

10:48

Default images

Ta banka je pre dva meseca tvrdila da se u 2012. može računati na poluprocentni skok ekonomske aktivnosti.

Nacionalna banka Belgije je procenila budžetski deficit zemlje u protekloj godini na četiri odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, dok za 2012. predviđa smanjenje tog deficita na 3,6 procenata. Predstavnici banke su izjavili da je sniženje stope rasta usledilo zbog planiranih mera štednje koje je koaliciona vlada Belgije usvojila potkraj protekle godine.

Nova belgijska vlada je, naime, utvrdila plan budžetske štednje i reforme na tržištu rada i u penzionom sistemu zemlje, što bi trebalo da utiče pozitivno na ekonomiju, navodi se u saopštenju centralne banke.

Agencija AFP podseća, u izveštaju iz Brisela, da se ove godine u Belgiji očekuje i blag rast stope nezaposlenosti na 7,7 odsto od raspoložive radne snage, prema 7,3 procenta u 2011.

Inflacija bi, međutim, ove godne trebalo, prema istoj projekciji centralne banke, da se uspori na 2,6 odsto, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 3,5 procenata.

Belgijska vlada bi, inače, trebalo da utvrdi sve najvažnije mere ekonomske politike za ovu godinu do kraja tekućeg ili početkom idućeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: